Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote karekiet verstopt in het dichte riet

  •    •  
16-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
918 keer bekeken
  •  

De grote karekiet, ooit was hij talrijk in de Nederlandse rietkragen. Vele duizenden paartjes leefden hier in Nederland. Nu gaat het extreem slecht met deze zangvogel. Er leven nog minder dan 100 paartjes in het land, waarvan ongeveer 15 in de Oostelijke Vechtplassen. Ecoloog Jan van der Winden onderzoekt de vogels hier. “We kijken wat ze eten, welke insecten en hoe vaak ze met prooien aankomen.”

Zeldzame moerasvogel

Langs het open water en in de polders van de Oostelijke Vechtplassen leven talloze zeldzame moerasvogels. Er is een purperreigerkolonie, op aangelegde vlotjes broeden zwarte sterns en de roerdompen houden zich schuil in het moeras. En in de dikke rietkragen van de Loosdrechtse Plassen is broedt de zeldzame grote karekiet. Dit is een van de laatste bolwerken in ons land. 

De grote karekiet is een zangvogel. Zijn naam zegt eigenlijk alles: hij is vrij fors én hij zingt zijn eigen naam. Hij is veel groter dan de kleine karekiet die vrij talkrijk is. De grote karekiet bouwt nestjes in het riet. Die hangt hij aan een rietstengel vlak boven het water. Aan het riet waarin hij leeft stelt hij hoge eisen. Het moet diep in het water staan. Ook moet het dik en hoog zijn, wel zo hoog als 3 meter. 

Riet verdwijnt

Dat het niet goed gaat met de grote karekiet heeft alles te maken met het riet. “Het zware krachtige riet wat in diep water staat, is bijna overal verdwenen”, legt Jan uit. Zonder dat riet kunnen de grote karekieten geen nest maken. Het hoge riet is verdwenen door onder andere de grauwe ganzen. Die eten het jonge en het oude riet op. 

Om ganzenvraat tegen te gaan, zijn op initiatief van de Vogelbescherming speciale rasters geplaatst om riet aangroei te bevorderen. Dat gaat tot nu toe goed, het riet breidt uit en veel grote karekieten vind je dan ook op de plekken waar de rasters staan. Nu is de populatie stabiel en neemt het zelfs een beetje toe.

Kijk zaterdag 17 september om 19.5 uur naar Vroege Vogels TV over de Oostelijke Vechtplassen NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.