Grote droogte in gruttoland
• 27-04-2011
• leestijd 2 minuten
Het zal u niet ontgaan zijn dat er momenteel een tekort aan regen valt. Weidevogels hebben daar, net als veel andere dieren, zichtbaar last van...
Vanuit de hete schuilhut merk ik dat er wat aan de hand is in weidevogelland. Omdat alles zich op korte afstand afspeelt zie ik dat de grutto’s het moeilijk hebben. De eerstelingen die al rap op de eieren zitten zijn in het voordeel. De paren die zo lang treuzelen hebben het zwaar.
Voedsel bovenuit de vegetatie
De volwassen vogels zijn eigenlijk maar met een ding bezig en dat is voedsel zoeken. Hun vetreserve en energie hebben ze hard nodig om in topconditie
te raken en vooral blijven.
Vanuit de hut zie ik paren gezamenlijk optrekken door hun toekomstige broedgebied op zoek naar alles wat eetbaar is. Kleine spinnetjes, torretjes, vliegjes en muggen worden zorgvuldig uit de vegetatie geplukt. Hun belangrijkste voedselbron, regenwormen missen ze nu op hun menulijst. Het sonderen met de gevoelige snavel gaat gewoonweg niet in die keiharde grond.
Gruttovrouwen hebben het zwaar
Na een slopende trek vanuit Afrika kunnen grutto’s lekker opvetten langs de grote rivieren en plasdrassen. Eenmaal gearriveerd op hun vertrouwde stekkie zijn ze aangewezen op het voedsel dat terplekke aanwezig is. Blijkt dat door allerlei omstandigheden niet toereikend te zijn dan hebben ze een probleem.
Gruttovrouwen leggen in de regel 360 dagen geen eieren en dat moet dus in vijf of zes dagen gebeuren. De vier eieren die geproduceerd moeten worden wegen bijna net zo zwaar als het vrouwtje zelf. Dit heeft dus een behoorlijke impact op haar conditie om die oh, zo belangrijke eieren te leggen.
Het komt wel eens voor dat gruttoparen een jaar overslaan met leggen en dat is jammer. Hopelijk breken er snel betere tijden aan.