Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grote bonte specht

  •  
05-01-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_158553.jpg
De grote bonte specht heeft ongeveer het formaat van een merel en is de meest algemene spechtensoort in Nederland. De mannetjes hebben een rood achterhoofd en de juveniele exemplaren hebben een volledig rode kruin. De grote bonte specht is kleiner dan de groene specht, hij heeft grote witte schoudervlekken en een vuurrode onderstaart.
De grote bonte specht roffelt slechts een seconde en laat zich verraden door een enkele schelle “Tiep”. De kleine bonte specht roffelt tot wel drie seconde. Al vroeg in het voorjaar start het geroffel. Het is de spechten variant van zingen en dient om het terrein af te bakenen en vrouwtjes te trekken.
Grote bonte specht broeden zowel in loof- als in naaldhout, maar komen zelfs in de dorpen en steden voor. Ze maken hun nesten bijvoorkeur in dode, rottende berken. Maar de Grote Bonte Specht is nooit de oorzaak van het rottingsproces en deze specht is totaal onschadelijk voor het bos. Hij kiest voor rottend hout omdat daarin makkelijker een nest is uit te hakken en tevens vinden ze er insecten in. ’s Winters  bestaat het voedsel voornamelijk uit zaden. Ze zijn dan minder afhankelijk van insecten. Grote bonte spechten zetten bijvoorbeeld dennenkegels klem in de vork van en boom zodat ze gemakkelijk de zaden er uit kunnen peuteren. Zulke ‘spechtensmidsen’ zijn herkenbaar aan de grote hoeveelheden uitgepulkte dennenappels die eronder liggen.
In Nederland doet de grote bonte specht het sinds 1996-1997 een stuk beter, vooral  in de bosgebieden en agrarische gebieden. Dit zou onder meer komen door het ouder worden van de Nederlandse bossen en de wijze van bosbeheer, waarbij veel dode bomen blijven staan en omgevallen bomen blijven liggen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor