Grootste Klimaatmobilisatie ooit!
• 22-09-2014
• leestijd 2 minuten
In Amsterdam zijn zondag 21 september zo'n 5000 mensen samengekomen voor de wereldwijd georganiseerde People’s Climate March. Van New York tot Seoul, van Tanzania tot Berlijn en van Melbourne tot Parijs werd de grootste klimaatmobilisatie ooit zichtbaar. Veel ondernemende organisaties, burgers en maatschappelijke organisaties zijn zelf al aan de slag gegaan, maar eisen, van overheden en anderen met macht, dat zij ook doen wat nodig is om de aarde leefbaar te houden.
Stevige actie
Als we nu samen stevige actie ondernemendan kan de voortrazende klimaatverandering nog tijdig vertraagd worden. Van regeringsleiders wordt verwacht dat ze de urgentie onderkennen en er eindelijk naar gaan handelen.
Rampen
Vrijdag maakte Oxfam Novib bekend dat de kosten van rampen die zijn veroorzaakt door klimaatverandering de afgelopen 5 jaar zijn opgelopen tot 380 miljard euro. Dat is drie keer zoveel als in de jaren 70. Wereldwijd deden aan de Peoples Climate March meer dan 100.000 mensen mee. De betogingen gingen vooraf aan een klimaattop van de Verenigde Naties in New York.
Dinsdag begint in New York de VN-top die klimaatverandering opnieuw op de agenda moet krijgen. Wereldleiders bespreken daar een klimaatakkoord waar ruim 200 landen aan werken. Secretaris-generaal Ban van de VN nam het initiatief hiertoe. Premier Mark Rutte is ook bij de top.
'Kiezer wil verplicht meer groene energie'
Veel mensen willen dat Nederland en andere EU-landen verplicht worden om meer groene stroom op te wekken en energie te besparen. Ook vinden kiezers van de zes grootste politieke partijen dat er meer geld geïnvesteerd moet worden in duurzame energie zoals zon, wind en planten(resten). Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Greenpeace, dat zondag is gepubliceerd.
Bron: Urgenda, Oxfan Novib, Greenpeace en ANP