Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grootste dinosaurussoorten ooit ontdekt in Argentinië

  •  
19-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
344 keer bekeken
  •  
dinosaur

© Dariusz Sankowski via Pixabay

Argentijnse paleontologen hebben de overblijfselen ontdekt van een nieuwe soort dinosauriër. Het gaat om een planteneter met een lange nek. Met een gewicht van 50 ton en een lengte van 30 meter is het een van de grootste soorten die ooit is ontdekt. De vondst werd donderdag gepresenteerd.

Grootste herbivoren

De overblijfselen werden voor het eerst in 2018 door wetenschappers gevonden in een natuurreservaat in de regio Patagonië, in het zuiden van Argentinië. In die regio leefden meer van 's werelds grootste herbivoren, waaronder de Patagotitan mayorum, de grootste dinosaurus die ooit is ontdekt. De nieuw ontdekte soort zou tijdens het einde van het krijt-tijdperk hebben geleefd, zo'n 65 miljoen jaar geleden.

Enorme botten

De botten van de dinosaurus waren zo groot dat het busje dat ze naar een laboratorium in Buenos Aires vervoerde, kantelde. Niemand raakte gewond en de overblijfselen zijn intact gebleven. Wetenschappers hebben de dinosaurus de naam Chucarosaurus Diripienda gegeven, wat hardgekookt roerei betekent. "Omdat hij is omgerold en het ongeluk heeft doorstaan", verklaarde Nicolas Chimento, een van de paleontologen.

In Argentinië zijn tot nu toe ongeveer 140 dinosaurussoorten ontdekt. Daarmee staat het land in de top drie, samen met de Verenigde Staten en China.

Bron: ANP

Meer over:

dinosauriër
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.