Op de terminals van logistiek bedrijf Verbrugge in Vlissingen komen 140.000 zonnepanelen te liggen. Samen vormen ze het grootste zonnepark van Nederland dat op een locatie op daken wordt aangelegd. Met de vijf windmolens die ook in het gebied verrijzen, wekken ze genoeg elektriciteit op om jaarlijks ongeveer 36.000 huishoudens van stroom te voorzien.
Klaar in 2022
De zon- en windparken komen in Vlissingen-Oost en moeten in 2022 klaar zijn. Om ze aan te sluiten begint de Zeeuwse netbeheerder Enduris met de aanleg van nieuwe stroomkabels die op een diepte van ongeveer vijftig meter over een lengte van 1,5 kilometer onder de haven van Vlissingen worden doorgetrokken. In maart zijn de benodigde boringen klaar.
Martin Martens, manager energietransitie Enduris, is trots en spreekt van een groot project. "We hebben als netbeheerder een belangrijke rol in het faciliteren van de energietransitie in Zeeland, maar dat doen we niet alleen. In samenwerking met de provincie Zeeland, gemeente Vlissingen, Eneco, C.RO, Verbrugge, KiesZon en North Sea Ports werken we samen om dit project tot een succes te maken."
Enorme stap voorwaarts
In het Zeeuwse Energieakkoord is afgesproken dat er in 2030 700 megawatt aan windenergie en 1000 megawatt aan zonne-energie wordt opgewekt. Het project in Vlissingen is goed voor 16 procent van de afgesproken opwekking via wind en 7 procent via zon. "Dit project is een enorme stap voorwaarts in het behalen van de Zeeuwse klimaatdoelen", aldus Enduris.
De netbeheerder breidt jaarlijks, tot 2030, de netcapaciteit met 60 megawatt uit om deze stroom te kunnen transporteren.