Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groot project stadsverwarming in Rotterdam

  •  
16-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
240 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_117258.jpg
Nog dit jaar gaat de schop de grond in voor een groot stadsverwarmingsproject in Rotterdam, waarbij gebruik gemaakt wordt van restwarmte van industrie. Het ministerie van Economische Zaken steekt er 20 miljoen euro in, omdat de uitstoot van schadelijke gassen én van het broeikasgas CO2 flink wordt teruggedrongen.
Hoogvliet, Charlois en IJsselmonde zijn de eerste deelgemeenten die aansluiting krijgen op het warmtenet. In de eerste fase gaat het in totaal om 50.000 woningen, bedrijven en instellingen.
Ze worden niet voorzien van cv-ketels, maar krijgen de warmte via een gesloten warmteleidingsysteem. De warmte is afkomstig van de raffinaderij van Shell in Pernis en van Afvalverwerking Rijnmond. Om dit mogelijk te maken richt Rotterdam een apart Warmtebedrijf op.
In het nieuwe systeem zitten de huishoudens letterlijk vast aan het warmtebedrijf en kunnen ze dus niet, zoals andere consumenten, zelf kiezen van welk bedrijf ze hun energie kopen. Volgens wethouder Van Sluis wordt in de contracten uitgegaan van het ,,Niet meer dan anders'' beginsel. Uitgaande stijgende energieprijzen zullen de gebruikers van het warmtenet in de toekomst goedkoper uit zijn dan andere consumenten.
Volgens een rapport van de Rekenkamer, dat donderdag werd gepubliceerd, bestaat er veel mist rond de manier waarop dat ,,niet meer dan anders beginsel'' tot dusver is toegepast bij stadsverwarming. Minister Brinkhorst van Economische Zaken trekt zich die kritiek aan. De CDA-Kamerleden Ten Hoopen en Hessels hebben het initiatief genomen om door een nieuwe wet de positie van de klant bij stadsverwarming beter te beschermen. Ook Brinkhorst wil daar ,,in goed overleg'' aan werken.
Volgens wethouder Van der Sluis zal het warmtenet jaarlijks de uitstoot van CO2 met 70.000 ton verminderen, maar de industrie in de havenstad produceert zoveel overtollige warmte dat dit bij uitbreiding van warmtenet kan oplopen tot één miljoen ton. Het warmtenet zou dan goed zijn voor 6 procent van de vermindering die Nederland zich voor het jaar 2012 als doel heeft gesteld.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor