Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groot koolwitje, imposante edelherten en een luie vos | Zelf Geschoten

  •  
07-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1311 keer bekeken
  •  

Groot koolwitje, imposante edelherten en een luie vos. Deze filmpjes en meer zie je deze week in Vroege Vogels TV over de Groningse Stuwwallen. En de winnende video is de bontbekplevier van Gerard Koster Joenje!

Over een periode van drie weken volgde Gerard een broedpaar van bontbekplevieren op Vlieland. “Oorspronkelijk waren het drie eieren in het nest maar naar ik vermoed hebben de meeuwen er twee weggenomen waardoor er uiteindelijk één overbleef die uit is gekomen,” schrijft Gerard. In de video zien we het ei, de eerste levensdag van het kuiken en hoe de ouder het kuiken beschermt tegen roofvogels door te doen alsof hij gewond is. Zo hoopt de ouder de roofvogel af te leiden van het weerloze kuiken. Ontdek meer mooie video's op het YouTubekanaal VlielandTV.

Hieronder lees je meer over de overige video's:

Groot koolwitje zet eitjes af 

De eitjes die dit groot koolwitje op het blad plaatst zijn piepklein. En ze kan er maar liefst veertig van afzetten! Gefilmd door Dineke van Krimpen. 

groot koolwitje

© fotograaf brinka

Eekhoorn pelt noot 

Deze rode eekhoorn is gek op hazelnoten. Zie je hoe hij de noot vakkundig ‘pelt’ met zijn tanden? Gefilmd door Jan Roelof Spoeder. 

Deze gaai denkt te kunnen genieten van een vetbol, maar hij wordt maar niet met rust gelaten door de eekhoorn... hou eens op! Gefilmd door Leida van der Woude in Oisterwijk.

Luie vos 

Oeh, een lekker hapje! Mmm… nee… te veel moeite. Deze luie vos blijft liever lekker zonnen. Video gemaakt door Arie Leijdens. 

Verlekkerd staart de vos naar de voorbij zwemmende ganzen, maar die zijn totaal niet onder de indruk. De vos lijkt eieren voor zijn geld te kiezen en neemt dan maar een hapje van de hoop mest die een grote grazer heeft achtergelaten. Ton Visser filmde de vos in de Egmondse duinen.

Edelherten 

Deze imposante man is op dit moment de baas over de groep hindes. Dit noemen we ook wel het plaatshert. Maar loopt daar een kaper op de kust? Gefilmd door Gideon Snippe. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.