Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

GroenLinks wil parlementair onderzoek naar aanpak stijgend water

  •  
05-03-2005
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Fallback image for card
Hilversum, 6 maart - GroenLinks doet het voorstel om Wereld Waterdag (22 maart) een start te maken met een parlementair onderzoek naar de vraag hoe Nederland zich het beste kan weren tegen de stijgende waterspiegel. Dat maakte Femke Halsema bekend in het VARA radioprogramma Vroege Vogels. Het onderzoek moet vooruit kijken; net zoals de Commissie Van Middelkoop destijds de aanpak van de klimaatverandering onderzocht.
Recent verschijnen er steeds meer rapporten waarin gewaarschuwd wordt voor de stijgende zeespiegel, het stijgende waterpeil in rivieren en de zwakte van bijvoorbeeld (schakels in) onze duinen. Het kabinet reageert hier op standaard met sussende woorden. Nederland zou goed voorbereid zijn. GroenLinks is daar verre van gerust op. Waar deskundigen waarschuwen en het Kabinet wegloopt voor problemen moet de Kamer zelf in actie komen. Juist om te onderzoeken wat er echt aan de hand is.
GroenLinks signaleert 5 zorgwekkende ontwikkelingen:
• De stijging van de zeespiegel gaat veel harder dan het internationale klimaatpanel een paar jaar geleden nog inschatte (20 tot 110 cm in het jaar 2100). Het ijs op zowel de Zuidpool als op Groenland is veel sneller gaan smelten, terwijl men dacht dat het nog wel een paar decennia zou gaan duren. Er moet dus meer aan de versterking van de zeedijken worden gedaan dan tot nu toe is ingeschat.
• Uit recent Delfts onderzoek blijkt dat de zee vaal harder beukt dan eerder gedacht. De huidige normen zijn verouderd, want dateren nog uit de jaren ’50 (Deltacommissie). Het probleem van de zeespiegelstijging (klimaatprobleem) maakt de kracht van de golven nog groter, dus het probleem wordt erger. Onze dijken zijn daar niet op berekend.
• Uit recent onderzoek blijkt dat sommige van onze Duinen nu al te zwak zijn. Er zit bijvoorbeeld een heel zwakke schakel in de kust bij Monster in Zuid-Holland. De Regering legt hooguit noodverbanden aan, door het opspuiten van zand.
• Als het klimaat natter wordt moeten de rivieren meer water kwijt in zee. Door zeespiegelrijzing wordt dat steeds moeilijker (water moet immers van hoog naar laag stromen). Dat kan waarschijnlijk alleen nog door de dijken ook heel veel hoger te maken. Je krijgt dan een schrikbeeld van hele hoge rivierdijken, en Nederland als badkuip.
• We bouwen nog steeds te veel huizen op plekken waar het vanwege het water niet kan. Voorbeeld hiervan is de Zuidplaspolder bij Gouda waar dit kabinet de bouw van 4000 woningen toestaat op één van de laagste plekken van Nederland (Nota Ruimte). Volgens het waterschap een heilloos plan. Daarbij komt dat de bodem, vooral in West Nederland, steeds meer verzakt als gevolg van woningbouw (inklinken van de grond) en het droog houden van landbouwgronden.
.
Woensdag 9 maart a.s. debatteert de Kamer met Minister Brinkhorst en Staatssecretaris Van Geel over de Klimaatverandering. Tijdens dat debat zal Wijnand Duyvendak, namens GroenLinks, het pleidooi voor een parlementair onderzoek aan de andere fracties voorleggen. De strijd tegen het water heeft Nederlanders door de eeuwen heen verenigd. GroenLinks hoopt dan ook op brede steun voor dit voorstel. Dan zou het ook haalbaar moeten zijn om op Wereld Waterdag dit parlementaire onderzoek van start te laten gaan.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor