Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groene spechten in conflict | Zelf Geschoten

  •  
15-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3405 keer bekeken
  •  

Dick Dooyewaard uit Ermelo zag deze twee groene spechten tegenover elkaar zitten onder een boom. Maar wat doen ze precies? De twee spechten tikken elkaar aan met de snavels, gooien de koppen omhoog en tikken elkaar weer aan. Dit herhaalt zich meerdere keren. Is het agressie of baltsgedrag? Groene spechten met de lente in de bol?

Albert de Jong van Sovon heeft het antwoord. "Zo te zien zijn het twee vrouwtjes, te herkennen aan de geheel zwarte baardstreep. Ik denk dat dit een territoriumconflict is: twee vogels die elkaar ontmoeten en dan een schermutseling (lees: klein gevecht) doen. Bij spechten zie je dan wel vaker van dat synchrone gedrag."

Groene rug

De groene specht is te herkennen aan zijn groene rug en opvallende rode kruin. Een jonge groene specht is te herkennen aan de vlekken die op het gehele verenkleed zitten. De kenmerkende lachende roep van de groene specht valt vaak het eerst op.

20191101_ZG_groene specht

Eindelijk de groene specht op beeld 

In deze Achter de Schermen video reist het Vroege Vogels-team af naar het Roerdal in Limburg. Natuurfilmer Roel krijgt het eindelijk na jarenlange frustraties voor elkaar om een groene specht voor de lens te krijgen.  

Meer over:

groene specht, balts
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.