Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Groene energietransitie in de mijnbouwsector

  •  
15-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
132 keer bekeken
  •  
mining-excavator

© pixabay

In de Tweede Kamer vindt vandaag het rondetafelgesprek over de Internationale Klimaatstrategie plaats. De energietransitie die nodig is voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen vormt een belangrijke pijler hiervoor. 

Transitie

Vanwege de energietransitie is de vraag naar metalen en mineralen explosief gestegen en de winning van deze grondstoffen gaat nog te vaak gepaard met ernstige mensenrechtenschendingen en biodiversiteitsverlies. Ook worden er enorme hoeveelheden fossiele energie gebruikt voor de winning en verwerking ervan. Om van de transitie naar groene energie een daadwerkelijk groene transitie te maken moet verantwoorde winning van deze grondstoffen hoger op de agenda.

'Maak van de energietransitie een eerlijke en groene transitie', zegt Mark van der Wal, mijnbouwexpert Bij IUCN NL. Voor de transitie naar groene, hernieuwbare energie is de komende decennia naar schatting 3 miljard ton aan metalen en mineralen nodig. Die worden gebruikt in batterijen voor elektrische auto’s, windturbines en zonnepanelen. De Wereldbank schat dat de vraag naar deze grondstoffen tot 2050 met 500 procent groeit.

Toekomst mijnbouw

Echt duurzaam zal mijnbouw nooit worden. Het is per definitie tijdelijk en na afloop blijft er een ontbost en vervuild stuk grond achter en is het water in de omgeving vaak vervuild. Maar mijnbouw kan wel een stuk verantwoorder en transparanter. Zo zou meer rekening gehouden moeten worden met de maatschappelijke kosten en baten voor de langere termijn, bijvoorbeeld de schade die de mijnbouw oplevert voor bijvoorbeeld biodiversiteit, visserij of waterbronnen.

Bron: Mark van der Wal, IUCN NL

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.