Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De Nationale Mollentelling, Groene boeken en alle overige onderwerpen

  •    •  
11-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
607 keer bekeken
  •  
a78061d4148b792190a4acb319b62db0

Mol

© Beuming

Dit zijn de overige onderwerpen in de uitzending van Vroege Vogels op 11 februari 2024. Beluister de onderwerpen op de volgende startpunten:
00:36:10 - Expeditie 10 Naturalis
00:47:45 - Wees zuinig op onze veerponten
01:03:55 - Mollentelling intro
01:09:25 - Mollentelling Vervolg
01:45:55 - Groene boeken met Alexander Reeuwijk

Groene boeken met Alexander Reeuwijk

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘Wanneer dieren dromen’ van David Peña-Guzmán (uitgeverij Noordboek) en ‘Planten en Darwin’ van James T. Costa en BobbiAngell (uitgeverij Terra Lannoo). Maandag 12 februari wordt op de Internationale Darwindag de werkkamer van Charles Darwin digitaal gepresenteerd. Kijk hier voor meer informatie.

slapend_vossenwelpje

Dit welpje was aan het spelen en viel ineens zomaar in slaap.

© Fotograaf Miriam van Dun

Nationale Mollentelling

Voor het zesde jaar op een rij is het weer mollentellen geblazen. Of eigenlijk molshopen, want maar weinig mensen hebben ooit een levende mol gezien. Het harige zoogdier met zijn pootjes als roeispanen, zit het grootste deel van zijn tijd diep verscholen in de bodem, in de kilometers aan gangenstelsels die hij heeft gegraven. Het bijna blinde diertje geeft een goede indicatie van de kwaliteit van de bodem. De Zoogdiervereniging wil met de data meer inzicht krijgen in het graafgedrag en leefgebied van de mol. Want het is veruit het minst onderzochte zoogdier van ons land. En ook niet erg geliefd. Veel mensen zijn hem liever kwijt dan rijk. Zo sterven jaarlijks een boel mollen in een klem. De telling is op zaterdag 17 en zondag 18 februari. Meedoen? Kijk dan hier voor meer informatie.

molshopen_61eafe93eed65_medium

Molshopen

© Rob Kortekaas

"Wees zuinig op onze veerponten"

Meer dan 300 veerponten varen er in Nederland. Steeds meer van deze ponten vallen weg vanwege een tekort aan middelen of een gebrek aan personeel. En dat is geen goeie ontwikkeling, constateert de Veerpontencoalitie (o.a. de ANWB, de Fietsersbond en Wandelnet) na een onderzoek. Het is door de vele verschillende organisatievormen van veerponten niet altijd duidelijk wie waar verantwoordelijk voor is, zo luidt één van de conclusie van het onderzoek. De coalitie doet daarom ook een oproep aan de verschillende overheden: “pak jullie verantwoordelijkheid!”

Beusichemse Veer

Beusichemse Veer, over de Lek

© Henny Radstaak

Expeditie 10 - Naturalis

Voor de directeur van het Jeugdeducatiefonds Hans Spekman is het zo klaar als een klontje: natuurbeleving is voor een kind net zo belangrijk als een lunchpakket, een goede bril en een leesboek. Dus zorgt het fonds er voor dat groep 6 en 7 van de Groningse basisschool de Beijumkorf met de bus naar Naturalis te Leiden kunnen.  

Ook Vroege Vogels wil de natuur onder de aandacht brengen van basisschoolleerlingen. Dat doen we met Expeditie 10. En op onze expeditie10.nl pagina vindt u nu een afvinklijst van de 10 soorten. Leuk om te downloaden als u met kinderen de natuur in trekt!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.