Rond het boorplatform L15 ten noorden van Vlieland cirkelen tijdens de najaarstrek 50 tot 90% minder vogels dan voorheen. Dat blijkt uit een proef van de NAM met groene verlichting. Ook de veerdam van Ameland is onlangs in het groene licht gezet. Bovendien zijn de lampen zo gericht dat er nauwelijks lichtuitstraling is. Daardoor is de lichtvervuiling vele malen geringer. Beide experimenten zijn 28 januari op Ameland gepresenteerd door Duurzaam Ameland.
Groen licht op boorplatforms is door NAM en Philips ontwikkeld, omdat veel vogels op hun trek over de Noordzee aangetrokken worden door de fel verlichte boorplatforms. De vogels raken gedesoriënteerd, blijven rondcirkelen en raken hierdoor uitgeput. Gezien het grote aantal platforms op zee heeft dit een aanzienlijk effect op de vogelpopulaties. Uit de proef blijkt verder dat de werkomstandigheden door het groene licht alleen maar beter zijn geworden.
Als een bijeffect is met de gemeente Ameland gekeken naar toepassing van het groene licht op de vernieuwde veerdam. Hier staan nu lantaarnpalen met groen licht dat zo is gericht dat het niet naar boven of opzij schijnt. De lichtvervuiling is op die manier sterk verminderd. Helaas zijn de lampen nog niet als LED-verlichting geproduceerd; het energieverbruik is daarom nog niet verminderd.
Opgave voor bestuurders en bedrijfsleven is nu om de – liefst energiezuinige versie – groene verlichting uit te breiden over het hele waddengebied en ook op alle boorplatforms. De op Ameland aanwezige wethouders van andere gemeenten stonden te trappelen om het in hun havengebieden toe te passen.