Groei leidt tot grote biodiversiteitsverliezen
• 02-06-2008
• leestijd 2 minuten
Zonder wijzigingen in het beleid ter behoud van biodiversiteit zullen gestelde doelen - stoppen van het verlies in 2010 - niet gehaald worden. De fysieke, sociale en economische verliezen hiervan zullen enorm zijn. Dat staat in een rapport dat Alterra deze week presenteerde voor de Europese Commissie. Er is bijvoorbeel veertien procent extra grond nodig voor de landbouw, om alle monden op de wereld te kunnen voeden, wat ten koste zal gaan van natuurlijke ecosystemen.
Onderzoekers van Alterra onderzochten in opdracht van de Europese Commissie het verlies van biodiversiteit in heden, verleden en toekomst. Uit de studie blijkt dat de internationale doelstellingen - een significante afname van het jaarlijkse verlies en het stoppen van de achteruitgang in 2010 - niet worden gehaald zonder extra beleid. Zelfs niet in 2050.
Bij gelijkblijvende ontwikkelingen zal de bevolkingsgroei verder toenemen tot 9,1 miljard mensen in 2050. Om de monden te kunnen voeden is minstens een verdubbeling van de landbouwproductie nodig. Hiervoor is zeker veertien procent aan extra grond nodig. Dit gaat ten koste van natuurlijk ecosystemen. Schattingen komen uit op 1300 miljoen hectare natuur dat zal verdwijnen tussen 2000 en 2050, om plaats te maken voor intensieve landbouw, biofuels en asfalt. Ook zal het energieverbruik verder toenemen, met gevolgen voor het klimaat. Verder zal de zee worden leeggevist.
Dit alles heeft grote fysieke gevolgen, verwachten de onderzoekers. Biodiversiteit, producten en diensten die ecosystemen leveren gaan voor een groot deel verloren. De regelende, bufferende en beschermende werk van ecosystemen, zoals vastlegging van CO2 en waterzuivering, nemen in grote mate af. Door de afname in hoeveelheid producten die ecosystemen leveren zullen de financiële verliezen in 2050 zijn opgelopen tot 14.000 miljard euro per jaar, oftewel 7 procent van het dan verwachte Bruto Wereld Product.
De sociale gevolgen van dit alles zullen ‘dramatisch’ zijn, voorspelt Alterra. Miljarden mensen zullen kampen met tekorten aan voedsel en water. Met name in ontwikkelingslanden, waar de afhankelijkheid van de ecosysteemdiensten voor de dagelijkse overleving zeer groot is. Maar ook de rijke westerse landen zullen niet aan de sociale gevolgen ontkomen. De aanhoudende afname aan fossiele brandstofvoorraden zal tot een confronterende afhankelijkheid van ecosysteemdiensten leiden.