Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Grijze zeehond in een mini-documentaire

  •    •  
05-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
825 keer bekeken
  •  

Natuurfilmers heb je in allerlei soorten en maten. Sommige maken een lange film, een bioscoopfilm, anderen werken bij een televisieprogramma en maken de onmisbare beelden die het geheel maken. En er zijn ook natuurfilmers die korte films maken voor op het internet. Monique Moors maakt zulke mini-documentaires, zoals over de grijze zeehond.

Focus op de Wadden

Monique brengt al meer dan twintig jaar de natuur in beeld. Haar interesse ligt op het landschappelijke, op dynamische processen. Ze richt zich voornamelijk op de watersystemen in Nederland. Ze heeft veel films gemaakt over de natuur langs de rivieren, over moerassen, beken en sinds een aantal jaar focust ze zich op de Wadden.

Ooit is ze begonnen met het maken van korte educatieve films voor ARK Natuurontwikkeling. Uiteindelijk heeft ze een website opgericht waar je via je computerscherm allerlei natuur in Nederland kan bekijken. Met deze films, die vooral populair werden tijdens coronatijd, brengt ze de natuur dichterbij de mensen.

zeehonden

Natuur is onvoorspelbaar

Voor het maken van deze films werkt ze samen met experts zoals ecologen, vogelkenners en beschermorganisaties. Natuurontwikkeling, de seizoenen, het weer, de bewegingen van het water zijn allemaal elementen voor een verhaal. Ze gaat voorbereid op pad, maar de natuur blijft altijd onvoorspelbaar. “Ook dat is goed, dat is dan je verhaal”, aldus Monique.

Ze wil met haar films mensen laten zien wat voor fantastische natuur er is in Nederland. Als je goed kijkt, is er veel te zien. Als mensen weten waar ze naar kijken, hoopt ze dat men er ook de waarde van inziet en daarmee deze Nederlandse natuur ook beschermt.

Bezoek ook de website: DwaalFilmWadden.nl

Kijk zaterdag 6 mei 2023 naar de special over Natuurfilmers om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.