Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Griend, een onbewoond eiland

  •  
20-04-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
409 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_270033.jpg
Griend is een klein waddeneiland gelegen op ongeveer 12 kilometer ten zuidwesten van Terschelling. Het eiland maakt deel uit van de Grienderwaard, een deel van de waddenzee en behoort tot de gemeente Terschelling.
In de Middeleeuwen was het eiland bewoond en bevond zich er een ommuurde nederzetting met de naam Stedeke Grint of Gryn met een klooster. Als gevolg van de voortdurende kustafslag werd Griend steeds kleiner. De nederzetting verdween in 1287. Voor 1800 vertrokken alle bewoners van het eiland.
Het eiland is momenteel onbewoond en onbebouwd op een vogelwachtershuis na. Van april tot en met juli wordt het Griend bewaakt door 2 vogelwachters. Deze verblijven in een huisje op palen, dat is te zien vanaf de boot naar Terschelling en Vlieland. In deze tijd van het jaar komen rotganzen veel voor op het eiland. Ook andere overwinteraars, zoals rosse grutto, kanoetstrandlopers, bonte strandlopers, drieteen strandlopers en steenlopers verblijven hier. Recent is zelfs de Velduil gesignaleerd op het Griend.  dat een groot gedeelte van het jaar wordt gebruikt als onderdak voor vogelwachters en natuuronderzoekers. Griend is niet voor het publiek toegankelijk.
Op Griend komt de grootste kolonie van de grote stern van West-Europa voor. Jaarlijks broeden ruim 10.000 paren van deze soort op het eilandje. Daarnaast broeden op Griend onder meer de visdief, Noordse stern, eidereend, bergeend, scholekster, tureluur, kokmeeuw, stormmeeuw, kleine mantelmeeuw, zilvermeeuw, grote mantelmeeuw en incidenteel zwartkopmeeuw en velduil. Tijdens de aanleg van de zanddijk is het eiland gekoloniseerd door de bosmuis.
Wandelend Eiland
Doordat Griend niet door dijken wordt beschermd 'wandelt' het langzaam in oostelijke richting. Om het eiland voor de ondergang te redden zijn er in de loop der jaren maatregelen genomen om het te beschermen. Langs de zuidrand werden enkele strekdammen aangelegd. Rond 1988 werd het eiland verstevigd door de aanleg van een lage zanddijk langs de noordzijde. Sindsdien is het proces van afkalving omgezet in een proces van aangroei.
Op 13 oktober 2004 lanceerde ingenieursbureau Oranjewoud een plan om de zandplaat Griend tussen Harlingen en Terschelling tot een waddeneiland om te bouwen. Dat eiland zou in de eerste plaats de natuur in de Waddenzee moeten versterken. In navolging daarvan zouden natuurliefhebbers het eiland kunnen bezoeken om bijvoorbeeld vogels te spotten.
Lees meer over Griend> >
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor