Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace: 'Vreedzaam protest bij kerntransport'

  •  
13-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kernenergie_05.jpg

© kernenergie

Greenpeace voert al decennialang actie tegen de gevaren van kernenergie. Het gesleep met hoogradioactief afval, zoals deze week van Borssele naar het Franse Cap La Hague, brengt altijd risico's met zich mee en het afval zelf kan nog 240.000 jaar gevaar opleveren voor mens en milieu.
Transporten
Minister Verhagen kiest er voor dit soort risicovolle transporten in het diepste geheim te laten plaatsvinden. Hij weigert omwonenden te vertellen dat deze langs hun huizen gaan. Hij wil ook niet uitleggen wat er in de toekomst met dit kernafval moet gebeuren. De burgemeesters van 22 gemeenten gelegen naast het afvaltraject hebben zich uitgesproken tegen deze risicovolle transporten.
Vreedzaam protest
Greenpeace bracht dit transport in de openbaarheid, waarschuwde omwonenden en was bij het kerntransport aanwezig om stralingsmetingen uit te voeren. Daarnaast organiseerde Greenpeace een vreedzaam protest met een spandoek, dat zich automatisch zou uitvouwen op de rails. Het spandoek ontvouwen ging niet door, omdat een Greenpeace-medewerker werd opgepakt na het verstoppen van het doek onder de grond. Dit protest heeft het transport geen moment in gevaar gebracht, zo oordeelde ook de rechter-commissaris. Het doek zou zijn opgelaten op het moment dat de trein nog stilstond. Het meten van straling is wel doorgegaan.
Schone energie is geen toekomstmuziek
Kernenergie is een gevaarlijke, dure en vooral overbodige vorm van energieopwekking. Voor de elektriciteitsbehoefte heeft Nederland geen kerncentrales nodig. In 2020 zal ons land meer elektriciteit opwekken met alleen al gas en schone energiebronnen dan nodig is voor de binnenlandse vraag. Een tweede kerncentrale, die pas na 2020 in gebruik zal worden genomen, zal alleen voor de buitenlandse markt stroom produceren. De enige die van deze centrale zal profiteren is de exploitant, terwijl de risico’s en kosten van een kernramp en het kernafval bij de Nederlandse burger worden neergelegd.
Doorgaan met kernenergie betekent een stap achteruit in de ontwikkeling van onze energievoorziening. Schone energiebronnen zijn allang geen toekomstmuziek meer, de energierevolutie is op dit moment gaande. Het is dan ook niet de vraag of een overstap naar een duurzame energievoorziening zal plaatsvinden, maar wanneer. Nu kolen- en kerncentrales bouwen zal deze overstap vertragen. Nederland loopt in vergelijking met andere Europese landen nu al ver achter in zijn duurzame ontwikkeling. Een tweede kerncentrale bouwen, betekent dat ons land nog tot 2080 vastzit aan een levensgevaarlijke vorm van energieopwekking.
Terwijl minister Verhagen probeert Nederland een tweede kerncentrale op te dringen, durven de landen om ons heen de overstap wel te maken. Duitsland heeft onlangs besloten om te stoppen met kernenergie. De grootste economie van Europa heeft voor de eeuwwisseling al ingezet op een groene energievoorziening en plukt daar nu de vruchten van. Schone energiebronnen maken al ruim 20 procent van de elektriciteitsproductie uit en dit aandeel groeit snel.
Het is nu tijd om een keuze te maken. Een keuze voor een schone, veilige en verzekerde energievoorziening. Een achterhaalde techniek als kernenergie past hier niet bij.
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor