Greenpeace voert actie bij Philips in India
• 08-08-2008
• leestijd 2 minuten
Greenpeace India heeft vandaag actie gevoerd bij het kantoor van Philips in India. De actievoerders droegen verpakkingsdozen met het logo van de elektronica-gigant op hun hoofd. Philips, een van de grootste TV-fabrikanten ter wereld, veroorzaakt grote milieu problemen door zijn producten niet in te zamelen. Bij de actie die vanochtend in Mumbai plaatsvond, zijn drie actievoerders gearresteerd.
Greenpeace wil dat Philips verantwoordelijkheid neemt voor de recycling van zijn apparaten. In juli zette de producent een stapje in de juiste richting door kleinschalige projecten voor inzameling aan te kondigen in India, Brazilië en Argentinië. Dit zijn echter geen landelijke inzamelsystemen. Bovendien doet Philips nog steeds geen toezegging om hun afgedankte apparaten in te zamelen in alle landen waar het producten verkoopt. De Indiase merken Wipro en HCL hebben al wel landelijke inzamelsystemen voor elektronica afval opgezet in India. Het is onacceptabel dat Philips dit nog steeds weigert.
Ontwikkelingslanden: elektronica-dump?
Eerder deze week publiceerde Greenpeace een rapport waaruit blijkt dat afgedankte elektronica gedumpt wordt in Ghana. Ook India kampt met deze problematiek. Steeds meer mensen in India kopen apparatuur, waardoor er ook meer wordt afgedankt. Tegelijkertijd komt er veel Europees elektronica-afval illegaal het land binnen. De apparaten worden met de blote hand ontmanteld, waarbij veel giftige stoffen vrijkomen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat in gebieden in India waar veel elektronica-recycling plaatsvindt de bodem zwaar vervuild raakt.
In vergelijking met concurrenten als Sony en Dell doet Philips zeer weinig aan de wereldwijde inzameling en recycling van zijn afgedankte producten. De producent voert binnen Europa een lobby om de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven richting consumenten en overheden (1).
“Van een Nederlands bedrijf verwachten wij meer besef van duurzaamheid. In India zijn het juist de lokale elektronica producenten die verantwoordelijkheid nemen voor de inzameling van hun afgedankte apparaten. Door zijn eigen producten niet in te zamelen, zadelt Philips in India net als in Ghana mensen in armzalige omstandigheden op met giftige troep”, zegt Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace Nederland.
Bron: Greenpeace