Greenpeace verliest grondlegger
• 03-05-2005
• leestijd 2 minuten
Bob Hunter, één van de oprichters van Greenpeace en de eerste voorzitter, is op maandag 2 mei op 64-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. In 1971 kocht de Canadees Hunter samen met andere activisten een roestige vissersboot om te protesteren tegen de Amerikaanse Kernproeven. Met het herdoopen van de de boot tot The Greenpeace wisten zij toen nog niet dat ze het fundament legden van een wereldwijde beweging.
Bob Hunter werkte in 1971 in Vancouver als hippy journalist toen hij kennismaakte met een groep activisten die de Amerikaanse testen voor kernwapens wilden stoppen. De plannen dreigden op niets uit te lopen totdat Marie Bohlen voorstelde om simpelweg met een schip het oefengebied binnen te varen. In de ogen van Bob Hunter was het de ideale 'mindbomb', een actie die een bewustzijn veranderend geluid zou laten horen tussen het gewone nieuws. Hij had gelijk.
Amchitka Island
Op 15 september 1971 voer Bob Hunter samen met 11 andere activisten op The Greenpeace uit om de grootste militaire macht ter wereld uit te dagen. Hun tocht kreeg enorme steun van het grote publiek. De protesten die volgden zorgden er zelfs voor dat de grens tussen Amerika en Canada voor het eerst sinds 1812 moest worden gesloten. Maar het mooiste resultaat van hun actie volgde een paar dagen later toen ook het testprogramma werd afgeblazen.
Babyzeehondjes
De actie betekende een opmaat voor wat nu Greenpeace is. Bob Hunter besteedde de volgende tien jaar aan het bedenken van acties die nu nog steeds in het geheugen van mensen staan gegrift. Zo vertrok hij naar Newfoundland om daar de babyzeehondjes te bekladden met verf zodat ze commercieel niet meer interessant genoeg zouden zijn om voor hun bont te worden gedood. Ook stond hij in rubberboot letterlijk tussen de Russische harpoenen en de walvissen van de Grote Oceaan in.
Warriors of the Rainbow
Bob Hunter werd voorzitter van de 'The Greenpeace Foundation' in 1973 en bleef dat tot 1977. Daarna begon pakte hij z'n oude beroep van journalist weer op met de publicatie van zijn boek 'Warriors of the Rainbow'. In dat boek beschrijft hij de geboorte van Greenpeace als organisatie. "We vochten een ongelijke strijd tegen Amerikaanse en Franse kernproeven. Tegen Russische, Japanse en Australische walvsvaarders. Tegen Noorse en Canadese zeehondenjager. Tegen olie multinationals en fabrikanten van pesticiden. Tegen cynische politici en steeds weer opnieuw vochten we ook tegen onszelf. De betrokken mensen waren mannen en vrouwen, jong en oud en niet allemaal moedig en wijs maar die zichzelf wél geconfronteerd zagen met de verschrikkelijkste ecologische nachtmerries."
Na zijn voorzitterschap ging Bob Hunter als ecologiespecialist werken voor Toronto's City TV. Daar presenteerde hij, in badjas, jarenlang een succesvol ontbijtprogramma. Gedurende de jaren is Bob Hunter aaltijd betrokken gebleven bij Greenpeace. Vaak als adviseur en soms als spreker.
Bob Hunter heeft veel kansen benut om de aarde te beschermen. Zijn geest zal binnen Greenpeace niet verloren gaan.