Greenpeace: Philips scoort slecht op op groene lijst
• 26-06-2008
• leestijd 3 minuten
Greenpeace brengt vandaag de vernieuwde groene ranglijst voor elektronicamerken uit. De eisen voor chemicaliënbeleid, inzameling en recycling zijn aangescherpt en de CO2-uitstoot bij productie en gebruik van elektronica weegt nu ook mee: de elektronica-industrie veroorzaakt inmiddels meer uitstoot dan de luchtvaart. Sony Ericsson staat nu aan kop van de ranglijst. Hekkensluiter is nog steeds Nintendo met nog net geen één. Het Nederlandse Philips blijft laag staan.
Philips is ten opzichte van de laatste ranglijst iets gestegen dankzij inspanningen op het gebied van energiegebruik. Helaas weet Philips geen enkel punt te winnen op het gebied van inzameling en recycling. Bovendien levert dubbele moraal Philips een strafpunt op. Het bedrijf steunt publiekelijk het principe van Individuele Verantwoordelijkheid voor Producenten. Maar in de VS maakt Philips deel uit van een coalitie die ervoor lobbiet om consumenten voor de recyclingkosten te laten opdraaien. Vorig jaar kregen Sony en LG hiervoor ook strafpunten. Toen zij zich uit deze lobby terugtrokken, trok Greenpeace de strafpunt weer in.
Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace Nederland: “Philips laat met de energieverbeteringen zien dat het wel goed kán scoren. Maar ze vertikken het om te voorkomen dat afgedankte Philips-apparaten worden gedumpt op vuilnisbelten in ontwikkelingslanden. Oude apparaten vervuilen daar het milieu en veroorzaken enorme gezondheidsproblemen. Dat is schandalig.”
Om klimaatverandering tegen te gaan moeten alle elektronicaproducenten harder inzetten op energiebesparing, zowel in hun fabrieken als door efficiëntere apparaten te maken. Maar de nieuwe energiecriteria van groene ranglijst blijken een enorme opgave voor de meeste merken. Velen slagen er niet in om punten te behalen op het terugdringen van CO2-uitstoot.
Voormalige koplopers Samsung en Toshiba zijn gezakt op de lijst, omdat ze niet goed scoren op de aangescherpte criteria voor inzameling, recycling en gevaarlijke stoffen. Na PVC en broom moeten de bedrijven nog meer giftige stoffen gaan uitbannen. Weekmakers, die vaak worden toegevoegd aan het plastic in kabels, en beryllium en antimoon die onder meer in de printplaten te vinden zijn. Op het gebied van inzameling en recycling moeten de bedrijven nu publiceren hoeveel gerecyclede plastics in nieuwe apparaten worden verwerkt.
Greenpeace actualiseert de ranglijst voor groene elektronica ieder kwartaal voor achttien merken om de elektronicaindustrie te helpen vergroenen. Alle elektronicabedrijven moeten hun CO2-uitstoot verminderen, giftige stoffen uitbannen en overal ter wereld waar zij producten op de markt zetten er ook voor zorgen dat ze worden ingezameld. Alleen zo kan voorkomen worden dat afgedankte apparaten worden gedumpt in ontwikkelingslanden, waar ze enorme milieu- en gezondheids problemen veroorzaken.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal van het afval en van de groene ranglijst: Loes Visser, persvoorlichter Greenpeace, 020 - 5249 577 06-21296904 Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen Greenpeace, 06-21296911
Voor informatie over het energiegebruik alleen al in de IT-sector:
http://www.gartner.com/it/page.jsp?id=503867
De ranglijst en de achtergronden zijn te vinden op
www.greenpeace.nl/greenerelectronics
1. Sony Ericsson
2. Sony
3. Nokia
4. Samsung
5. Dell
6. Toshiba
7. Acer
7. Panasonic
9. Motorola
9. HP
11. Apple
12. Sharp
13. Lenovo
14. Philips
15. FSC
16. LGE
17. Microsoft
18. Nintendo
Greenpeace is een onafhankelijke, wereldwijde milieuorganisatie die wordt vertegenwoordigd in meer dan 40 landen. We worden in Nederland gesteund door circa 570.000 donateurs. Greenpeace voert actie tegen klimaatverandering, nucleaire energie en giftige stoffen en maakt zich sterk voor het behoud van een rijke biodiversiteit op land en in zee.
Bron: Greenpeace