Greenpeace: Palmoliefabriek Neste Oil gaat oerwoud kosten
• 19-12-2011
• leestijd 2 minuten
De Rotterdamse biobrandstoffabriek van Neste Oil, die vandaag officieel haar deuren opent, gaat de vraag naar bosverwoestende biodiesel verder opdrijven. Het bedrijf, dat jaarlijks 1 miljard liter brandstof grotendeels op basis van palmolie gaat produceren, draagt bij aan de ontbossing in Indonesië. Daar verdwijnen op grote schaal regenwouden voor de aanleg van palmolieplantages, wat gigantische broeikasgasuitstoot veroorzaakt. Dit zegt Greenpeace in een persbericht.
Oliedom
Het feit dat Minister Verhagen vandaag bij de officiële opening aanwezig is, laat weer zien dat dit kabinet achter foute biobrandstof staat en een klimaatbeleid inzet dat averechts uitpakt en juist voor meer CO2uitstoot kan zorgen. “Palmolie als biobrandstof is oliedom”, zegt Suzanne Kröger, campagneleider bossen van Greenpeace. "Met 130 kilometer per uur rijden met tropisch oerwoud in de tank. Dat is de klimaatvisie van dit kabinet. Brandstofefficiency en elektrisch rijden op groene stroom zouden beter zijn."
Indirecte effecten
Neste Oil claimt alleen van bestaande plantages af te nemen, maar de groeiende vraag naar palmolie voor biobrandstoffen leidt onherroepelijk tot steeds meer ontbossing. Greenpeace wil dat deze indirecte effecten worden meegenomen in de duurzaamheidcriteria voor biobrandstoffen. De Europese Commissie doet hier al onderzoek naar. Tot die duurzaamheidscriteria zijn vastgelegd, moet de vraag naar biobrandstof beslist niet verder worden gestimuleerd.
Sterspeler
Verhagen zal, volgens Greenpeace, vandaag aankondigen dat hij de importheffing op palmolie met RSPO-certificering wil opheffen. Dit keurmerk voorkomt, volgens de organisatie, niet dat er ontbossing voor palmolie plaatsvindt. Palmolie met dit keurmerk kan dus afkomstig zijn van nieuw aangelegde plantages waarvoor is ontbost en waarbij veel broeikasgas vrijkomt. Door RSPO-palmolie vrij te stellen van importheffing zal de import hiervan toenemen en zo wordt Nederland nog meer een sterspeler in klimaatverandering. “Verhagen moet zich in Europa hard maken voor goede duurzaamheidscriteria, in plaats vandaag feest te vieren bij een fabriek die de vraag naar foute biobrandstof aanwakkert”, aldus Suzanne Kröger.