Greenpeace onderzoek: veel gifstoffen in spelcomputers
• 20-05-2008
• leestijd 2 minuten
Onderzoek van Greenpeace wijst uit dat de populairste spelcomputers Wii, Playstation 3 en de X-box 360 veel giftige stoffen bevatten. Greenpeace trof in deze spelcomputers onder andere nog weekmakers aan die in kinderspeelgoed al verboden zijn door de Europese Commissie. Spelcomputers worden officieel niet beschouwd als speelgoed, maar zijn in Nederland enorm populair bij kinderen. Greenpeace roept de spelcomputerfabrikanten op om hun producten gifvrij te maken.
De drie geteste spelcomputers bevatten giftige stoffen. Maar de test laat ook zien dat fabrikanten voor sommige onderdelen geen giftige stoffen meer gebruiken. Opmerkelijk is dat elk merk ándere delen van de spelcomputer gifvrij maakt. "De test laat zien dat bijna alle onderdelen al zonder gif gemaakt kunnen worden. Sony, Microsoft en Nintendo moeten ophouden spelletjes te spelen en werk maken van het op de markt brengen van een gifvrije spelcomputer", zegt Kim Schoppink, campagneleider giftige stoffen van Greenpeace Nederland.
In alle drie de spelcomputers werden veel broomhoudende vlamvertragers teruggevonden. De hoogste concentraties werden aangetoond in de PS3 en de Wii. Ook wijst het onderzoek uit dat de Xbox 360 en de PS3 zeer hoge concentraties weekmakers bevatten die verboden zijn in kinderspeelgoed. Weekmakers hebben hormoonverstorende effecten, de weekmaker DEHP verstoort bijvoorbeeld de seksuele ontwikkeling van mensen en zoogdieren. Wereldwijd worden er jaarlijks 60 miljoen spelcomputers verkocht. Deze bevatten samen enorme hoeveelheden giftige stoffen. Het gif komt vrij tijdens de productie, het gebruik en met name in de afvalfase. Veel gebruikte spelcomputers worden gedumpt in ontwikkelingslanden, waar arbeiders het afval zonder veiligheidsmaatregelen verwerken. Zij worden hierbij blootgesteld aan een cocktail van giftige stoffen, wat leidt tot grote gezondheids- en milieuproblemen. Het onderzoek van Greenpeace naar gif in spelcomputers is onderdeel van haar campagne om de elektronica-industrie gifvrij te maken. Daarnaast wil Greenpeace dat elektronica-fabrikanten hun afgedankte producten inzamelen en op een verantwoorde manier verwerken.