Greenpeace naar rechter om opslag kernafval
• 21-12-2005
• leestijd 2 minuten
Greenpeace stapt in Frankrijk naar de rechter om de opslag van kernafval uit de centrale in Borssele in het Franse La Hague aan te vechten. Dat heeft de milieuorganisatie dinsdag bekendgemaakt.
Het Franse gerechtshof heeft begin december bepaald dat het opslaan van buitenlands kernafval door de opwerkingsfabriek Cogema in La Hague illegaal is, aldus Greenpeace. Desondanks heeft de kerncentrale in Borssele volgens de belangenvereniging daarna twee containers met afval richting Frankrijk gestuurd.
Greenpeace vraagt aan de Franse rechter om de opslag van Nederlands kernafval in Frankrijk te verbieden.
Het opslaan van buitenlands kernafval door de opwerkingsfabriek Cogema in het Franse La Hague is illegaal. Dit heeft het Franse gerechtshof op 7 december 2005 bepaald.
Ondanks deze uitspraak stuurde de kerncentrale Borssele op 14 december twee containers met gebruikte kernbrandstof naar de Franse opwerkingsfabriek.Het kernafval moet enkele jaren afkoelen, en dus bij Cogema worden opgeslagen, voordat het kan worden hergebruikt. Als de Franse rechter bepaalt dat de eerdere uitspraak ook voor Nederlands kernafval geldt, heeft de kerncentrale in Borssele op termijn een probleem met de opslag van zijn kernafval.
De Franse rechter heeft expliciet vermeldt dat ‘de afkoelingsperiode geen onderdeel mag zijn van de periode van technische voorbereiding’. Gebruikte brandstofstaven moeten dus afkoelen in het land van herkomst en mogen niet in het opslagbad van de opwerkingsfabriek van La Hague liggen in afwachting van mogelijke opwerking.
Greenpeace Frankrijk heeft Cogema om opheldering gevraagd, en bij de rechter aangedrongen op een verbod op het lossen van de containers met Nederlands kernafval. Wanneer de rechter besluit dat het kernafval uit Borssele moet worden teruggestuurd naar Nederland, zorgt dit op termijn voor grote problemen in de kerncentrale. Er is maar beperkte opslagcapaciteit in Borssele, en de COVRA (Centrale Organisatie voor Radioactief Afval) in Vlissingen kan de gebruikte kernbrandstofstaven niet opslaan. Greenpeace Nederland dient vandaag tevens een bezwaar in tegen de Nederlandse transportvergunning die toestaat het kernafval uit Borssele naar Frankrijk te vervoeren.
Greenpeace neemt Franse gerechtshof serieus
Greenpeace wil dat er een einde komt aan de opwerking van Nederlands kernafval. ‘Het opwerkingsproces is rampzalig uit het oogpunt van milieu’, aldus Rianne Teule, campagneleider kernenergie bij Greenpeace Nederland. ‘We moeten de uitspraak van het Franse gerechtshof serieus nemen en dit vervuilende en zinloze proces zo snel mogelijk staken’.
Bron: Greenpeace