Greenpeace naar bodem Antarctica om visserij te stoppen
• 17-01-2018
• leestijd 2 minuten
© Fotograaf: Wim van Passel
De bodem van de Zuidpoolzee is nog niet eerder door mensen bezocht. Tijdens de expeditie van Greenpeace gaan wetenschappers voor het eerst op zoek naar nieuwe soorten flora en fauna op deze zeebodem. De expeditie is onderdeel van de campagne 'Bescherm de Zuidpoolzee' waarmee Greenpeace regeringen oproept om de Zuidpoolzee (de Weddellzee) tot natuurreservaat te verklaren.
Natuurreservaat
Vorig jaar werd een voorstel van de EU om een groot gedeelte van de Antarctische Oceaan uit te roepen tot beschermd natuurgebied niet aangenomen door de Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) die hier over gaat. Het voorstel wordt in oktober heroverwogen. Landen die belang hebben bij de visserij in het gebied, zoals Rusland en China, zijn nog niet om. De benoeming tot natuurreservaat gaaat namelijk samen met een visserijverbod.
Stop de visserij
Pavel Klinckhamers, campagneleider ‘Bescherm de Zuidpoolzee’ Nederland: "De drie grootste Nederlandse visserijbedrijven hebben in 2016 hun plannen om in Antarctica te gaan vissen in de ijskast gezet door met Greenpeace daar een overeenkomst over te tekenen. Maar de industriële visserij vanuit andere landen gaat onverminderd door. Om dit te stoppen en het gebied daadwerkelijk voor alle visserij te beschermen moeten de overheden nu doorpakken en het gebied dit jaar tot zeereservaat verklaren. Het probleem van de visserij is dat het de kleine garnaalachtige krill opzuigt, de hoeksteen van het voedselweb van Antarctica en essentieel voor al het leven daar. Bovendien is krill helemaal niet benodigd als voer voor kweekvissen en voor voedingssupplementen, aangezien er alternatieven voorhanden zijn."
De expeditie zal drie maanden duren. De ontdekkingen van de wetenschappers zullen gedeeld worden met het grote publiek.
Je kunt de actie
hier
steunen.
Bron: Greenpeace