Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace in actie tegen Nederlandse reuzenschepen voor West-Afrikaanse kust

  •  
27-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenpeace_70.jpg
Greenpeace vaart vandaag met het actieschip de Arctic Sunrise de kustwateren van Mauritanië in om te protesteren tegen de extreme overbevissing door Europese supertrawlers. Lokale West-Afrikaanse vissers zijn voor hun inkomsten en voedselvoorziening compleet afhankelijk van visserij, maar kunnen door de overbevissing onvoldoende vangen. Greenpeace wil dat Europa zijn vloot drastisch inkrimpt en roept de Europese ministers op een einde te maken aan de verplaatsing van de overcapaciteit naar de kustwateren van Afrika.
 
De vloot
“Eén van de belangrijkste oorzaken van overbevissing van onze oceanen is de grootte van onze vloot”, zegt Tom Grijsen, campagneleider oceanen van Greenpeace, aan boord van de Arctic Sunrise. “Er zijn te veel schepen voor te weinig vis. De vloot moet dus inkrimpen, alleen dan kan de visstand zich herstellen. Gebeurt dat niet, dan verliest iedereen, maar vooral de lokale vissers in Afrika die leven van de visvangst.” Greenpeace heeft uitgerekend dat de hoeveelheid vis die deze supertrawlers in één dag vangen en aan boord verwerken, overeenkomt met de vangst van 56 lokale traditionele kleine vissersbootjes in een heel jaar.
PFA
De grootste en meest krachtige schepen uit de vloot zijn van Nederlandse rederijen, verenigd in de Pelagic Freezer-trawler Associaton (PFA). De Europese belastingbetaler betaalde de afgelopen vijf jaar ruim 142 miljoen euro voor de PFA-vloot om te mogen vissen in de West-Afrikaanse wateren. Dat bleek onlangs uit een studie door het economisch onderzoeksbureau Profundo. Vandaag publiceert Greenpeace een nieuw rapport, waarin Europa wordt opgeroepen een einde te maken aan de verplaatsing van de overcapaciteit naar ontwikkelingslanden.
Subsidie
Volgens Grijsen houdt de Europese Unie de overbevissing tot op heden in stand met subsidies en slechte wet- en regelgeving. Dit jaar besluiten de Europese lidstaten echter over een nieuw Europees visserijbeleid. Grijsen: “Europa moet de gesubsidieerde plundering in Afrika stoppen en de omvang van hun grote, schadelijke vloot drastisch afbouwen.” Greenpeace blijft zich actief inzetten voor een duurzame hervorming van het Europese visserijbeleid.
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.