Greenpeace houdt schip tegen met oerbos-verwoestende soja
• 07-04-2006
• leestijd 2 minuten
Vijf rubberboten van Greenpeace hebben de doorvaart van een schip vol soja verhinderd. Door het schip tegen te houden in het Noordzeekanaal kan het schip de haven van Amsterdam niet bereiken. De teelt van soja is een van de grootste bedreigingen van het unieke Amazoneregenwoud. Het Amazonegebied is uniek in de wereld: 30 procent van alle op land levende soorten wonen in de Amazone.
Greenpeace protesteerde tegen de binnenkomst van het 225 meter lange schip 'W-One', omdat de oprukkende sojateelt de grootste bedreiging vormt voor het Amazoneregenwoud. De schade van sojateelt aan het oerwoud en de handel in soja worden ontrafeld in het net verschenen Greenpeace-onderzoek
'Sporen van criminele soja'
.
Nederland grootste importeur
In de havens van Amsterdam en Rotterdam komt 21 procent van de soja binnen die Brazilië uitvoert. Dat maakt Nederland de grootste importeur van soja; en daarmee dus medeverantwoordelijk voor de ontbossing. Het grootste deel van de soja komt in de haven van Amsterdam terecht bij de opslagsilo van multinational Cargill, wereldwijd een van de grootste sojahandelaren. De meeste soja verdwijnt in veevoer.
Cargill speelt ook in het Amazonegebied een belangrijke rol bij de ontbossing. Het bedrijf heeft zonder vergunning middenin de Amazone een haven aangelegd. Daar omheen zijn veel illegale soja-akkers ontstaan. De W-One is ook in deze haven geladen met soja.
Serieus gevaar
Om plaats te maken voor de sojateelt is de afgelopen drie jaar meer dan 7 miljoen hectare Amazonegebied vernietigd, vaak illegaal. Als dat in dit tempo doorgaat, is in 2050 minstens 40 procent van het Amazonebos weggevaagd, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek (Nature, 23 maart). 'En dat alles om onze veestapel in Europa te voeren met goedkope soja, zodat Nederlanders een goedkoop karbonaadje bij Albert Heijn of een goedkope rookworst bij de HEMA kunnen halen,' zegt Hilde Stroot, campagneleider bossen Greenpeace Nederland.
Wat kun jij doen?
Minister Veerman kan de vernietiging van de oerbossen tegengaan. Plaats in het
special actie-weblog
je bericht aan de minister, dan zorgt Greenpeace ervoor dat hij 'm ontvangt.