Greenpeace gooit rotsblokken in Zweedse zee
• 11-08-2009
• leestijd 1 minuten
Greenpeace is vandaag begonnen met het plaatsen van natuurstenen op de bodem van het Kattegat, een stuk zee tussen Zweden en Denemarken. Het unieke zeeleven moet daar nu écht beschermd worden voordat het te laat is.
De Zweedse overheid zegt wel dat ze het gebied wil beschermen, maar doet ondertussen niets. Ondanks het feit dat de Zweedse vissers om actie vragen. Greenpeace laat vandaag zien hoe het kan: baken met grote natuurstenen een zeereservaat af. Greenpeace heeft hiervoor een vergunning aangevraagd, maar dat was volgens de Zweedse overheid niet nodig. Het is een erkende methode van natuurbescherming die door bijvoorbeeld Denemarken, Frankrijk en Spanje al met succes wordt toegepast.
Nederland blijft achter
Het is hoog tijd dat ook de Nederlandse regering de beslissing neemt om 40 procent van de Noordzee tot zeereservaat uit te roepen. Als we nog langer wachten is er zometeen niets meer om te beschermen. Bovendien vindt 95 procent (!) van de Nederlanders dat de Noordzee zo snel mogelijk beschermd moet worden en en werd de afgelopen weken ruim 28.000 vierkante kilometer Noordzee geclaimd.