Greenpeace eist illegaal hout op bij Gelderse houthandelaar
• 23-04-2007
• leestijd 2 minuten
Greenpeace eist vandaag de voorraad illegaal hout op van houthandelaar Emmerik in Nijmegen. Het Gelders houtbedrijf, onderdeel van de omvangrijke Oldenboom groep, is in bezit van een voorraad Chinees multiplex, gemaakt van Bintangor en
Red Canarium hout, dat op grote schaal illegaal gekapt wordt in Papoea Nieuw Guinea.
Vorig jaar constateerde Greenpeace al dat de Oldenboom groep dit illegale hout verhandelt, maar toen verzekerde het bedrijf dat dit geen kwade opzet was en dat ze onmiddellijk
zouden stoppen met de handel in Bintangor en Red Canarium.
Greenpeace biedt nu aan om het hout te ruilen voor FSC-multiplex om het bedrijf in staat te stellen onmiddellijk te stoppen met de verkoop van crimineel hout.
"Greenpeace biedt Oldenboom vanmorgen de kans om per direct te stoppen en het foute hout om te ruilen voor onze partij
meegebrachte FSC-platen", stelt Hilde Stroot, de campagneleider Bossen van Greenpeace. FSC is het onafhankelijke keurmerk voor duurzaam geproduceerd hout.
De laatste oerbossen van Zuidoost Azië dreigen te verdwijnen door de ongecontroleerde handel in multiplex, vloeren en meubelen gemaakt van illegaal gekapte woudreuzen. Het hout wordt door China geïmporteerd, bewerkt en doorverhandeld naar Europa en de VS. Controle op de herkomst van het hout ontbreekt.
In Nederland is er nog steeds geen wet tegen de handel in illegaal hout. Nog steeds is gemiddeld 50 procent van het tropisch hardhout op de Nederlandse markt illegaal gekapt. In 2003 nam de Kamer een motie aan voor Europese wetgeving om de handel in illegaal hout te stoppen. Maar sinds augustus 2006 wacht de Tweede Kamer op een reactie van de minister van LNV op de vraag of wetgeving juridisch haalbaar is.