Greenpeace blindeert ministerie LNV met illegaal hout
• 24-04-2007
• leestijd 2 minuten
Greenpeace heeft een deel van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit geblindeerd met platen multiplex gemaakt van illegaal hout uit Papoea-Nieuw-Guinea. Actievoerders bevestigen de platen voor een aantal ramen, omdat het ministerie een oogje lijkt toe te knijpen voor de import van illegaal hout uit de allerlaatste oerbossen in de wereld.
Greenpeace dringt al jaren aan op wetgeving om de handel in illegaal hout te stoppen. Maar op dit moment komt illegaal hout nog steeds ongehinderd Nederland binnen. "LNV maak het nu waar, verbod op illegaal hout," vraagt Greenpeace aan de nieuwe minister van LNV.
Illegaal tropisch hardhout 'gewoon' te koop in Nederland
Nog steeds is de helft van al het tropisch hardhout op de Nederlandse markt illegaal. Het illegale Bintangor en Red Canarium-multiplex dat bij LNV hangt, is gewoon te koop in de Nederlandse houthandel: Hoek Lopik, de Oldenboom groep en de BouwCenter in Alkmaar. Vanochtend heeft Greenpeace fout multiplex opgeëist bij Oldenboom, een bedrijf dat al eerder handelde in illegaal hout.
“Vorig jaar beloofde Oldenboom onmiddellijk te stoppen met Bintangor en Red Canarium multiplex, maar nu heeft de groep weer een lading illegaal hout te koop,” legt Hilde Stroot uit, de campagneleider Bossen van Greenpeace. “Bedrijven lappen afspraken aan hun laars. De overheid moet dit probleem serieus aanpakken met wetgeving. Dat is de enige manier om crimineel hout te weren.”
Bintangor en Red Canarium wordt op grote schaal illegaal gekapt in Papoea Nieuw Guinea en de Solomon Eilanden. Praktisch alle houtkap in PNG is illegaal, de laatste woudreuzen sneuvelen er door de ongecontroleerde handelsstromen. Het hout wordt door China geimporteerd en doorverkocht naar Europa en de VS, waar een enorme markt is voor spotgoedkoop klushout, vloeren en meubelen.
De Chinese export van multiplex naar Nederland steeg van 71.000 euro in 2000 naar 24 miljoen euro in 2005. De ontbossing in Papoea Nieuw Guinea neemt inmiddels schrikbarende vormen aan: als die in dit tempo doorgaat is in 2020 al het oorspronkelijke oerwoud verdwenen.
Greenpeace dringt al jaren aan op bindende regelgeving. Vorig jaar deed Greenpeace aangifte van heling van crimineel hout, maar het Openbaar Ministerie kon niet tot vervolging overgaan. Met de huidige wetgeving is het niet mogelijk om handelaren in illegaal hout te vervolgen. In 2003 is een kamerbrede motie aangenomen vóór nieuwe Europese wetgeving. De Europese Commissie onderzoekt momenteel de mogelijkheden voor wetgeving die de handel in illegaal hout verbiedt. Een kabinet dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, moet de Europese Commissie daarbij helpen, maar het blijft oorverdovend stil in Den Haag.
“Niet alleen de Kamer wacht op de minister, maar ook alle maatschappelijke organisaties én de houtsector zelf. Waar wacht dit kabinet nog op?” zegt Hilde Stroot “Het is de hoogste tijd dat het nieuwe kabinet haar duurzame belofte waarmaakt en eindelijk volmondig ja zegt voor wetgeving die de handel in illegaal hout verbiedt.”
foto: Greenpeace