Greenpeace bezet bouwterrein kolencentrale E.ON
• 15-11-2008
• leestijd 3 minuten
Honderd actievoerders van Greenpeace bezetten de bouwplaats van de nieuwe E.ON kolencentrale op de Maasvlakte bij Rotterdam. Ze beletten de voortgang van de bouw en zijn niet van plan te vertrekken voor het onzalige plan voor een kolencentrale van de baan is. De actievoerders hebben zich op strategische plekken vastgeketend en bezetten bouwkranen. Ze geven hiermee gehoor aan de oproep van Al Gore die pleit voor een stop op de bouw van nieuwe kolencentrales om het klimaat te redden. Het beroemde actieschip van Greenpeace, de Rainbow Warrior, is met zonsopgang de haven van Rotterdam ingezeild om de actievoerders bij te staan.
E.ON lapt alle wetenschap over klimaatverandering aan zijn laars en gaat stug door met het bouwen van maar liefst 8 kolencentrales in Europa. In Nederland wordt op de Maasvlakte gebouwd, terwijl de vergunningen nog niet eens rond zijn. De actievoerders hebben sinds vrijdag hun tenten opgeslagen naast de bouwplaats. Zo laten ze de wereld zien welke klimaatramp zich hier voltrekt. Vanaf vandaag legt Greenpeace de bouw zelf stil. Meike Baretta, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace: “De klimaatgevolgen van een nieuwe kolencentrale zijn zo dramatisch, dat we nu actie moeten ondernemen. Burgerlijke ongehoorzaamheid als het bezetten van de bouwplaats is gerechtvaardigd, gezien de klimaatgevolgen van een nieuwe kolencentrale.” Datzelfde oordeel gaf onlangs het Britse gerechtshof, dat 6 actievoerders van Greenpeace vrijsprak. Zij beklommen in 2006 de kolencentrale van E.ON in het Engelse Kingsnorth. De vooraanstaande klimaatwetenschapper James Hansen (NASA) getuigde voor het gerechtshof dat die kolencentrale alleen al verantwoordelijk zou zijn voor het uitsterven van 400 diersoorten. De jury vond daarom dat de klimaatschade van de nieuwe kolencentrale zo ernstig was dat de schade als gevolg van de actie daarbij in het niet viel.
Kolencentrales zijn naast rampzalig voor het klimaat bovendien overbodig, luidt de conclusie van de studie ‘Energie [R]evolution Scenario’. Het Scenario werd in opdracht van Greenpeace uitgevoerd door het Duitse Centrum voor Lucht- en Ruimtevaart. In de studie wordt aangetoond dat schone energiebronnen als wind en zon in combinatie met slimmer energiegebruik volwaardige alternatieven zijn voor kolencentrales. Naast winst voor het klimaat wordt onze afhankelijkheid van de import van fossiele brandstoffen minder en draagt het bij aan de werkgelegenheid. De Tweede Kamer bespreekt maandag het energierapport 2008. Dat is de laatste gelegenheid het kabinet per motie op te roepen de bouw van meer kolencentrales te ontmoedigen.
Het is niet voor het eerst dat Greenpeace E.ON aanspreekt op zijn klimaatschadelijke keuzes. In 2007 won Greenpeace een rechtszaak tegen de bouw van de huidige kolencentrale omdat E.ON zonder vergunning begonnen was. Recent heeft Greenpeace onderzoek gedaan naar het investeringsbeleid van energiebedrijven. E.ON bleek nummer 1 in vuile energie, omdat de 6 miljard voor schone energie in het niet valt bij de 38 miljard die E.ON in klimaatvervuilende centrales in Europa stopt. Dit onderzoek werd met 20 ton kolen op de stoep van het E.ON kantoor in Eindhoven aangeboden, met de oproep aan E.ON-klanten om te kiezen voor een energiebedrijf dat wél rekening houdt met de dreigende klimaatramp. Inmiddels hebben ruim 40.000 mensen E.ON opgeroepen om te kiezen voor schone energie en niet voor kolencentrales.