Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Greenpeace betrapt HP op stiekem gifgebruik

  •  
20-09-2006
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_204099.jpg
Computerfabrikant Hewlett Packard gebruikt nog altijd decabroomdifenyl ether, een gevaarlijke broomhoudende vlamvertrager, kortweg decaBDE. Publiekelijk beweert HP het giftige spul allang niet meer te gebruiken.
Uit onafhankelijk onderzoek in opdracht van Greenpeace naar het gifgebruik in laptops blijkt dat dat niet waar is. HP scoort nu een dikke onvoldoende op de ‘Guide to Greener Electronics’ van Greenpeace.
Het gebruik van decaBDE kwam aan het licht tijdens onderzoek van een Deens laboratorium, dat in opdracht van Greenpeace vijf merken laptops onderzocht op het gebruik van gevaarlijke stoffen. In maart feliciteerde Greenpeace HP nog vanwege hun mooie plannen met het milieu. Maar vanwege de onthulling over het gebruik van decaBDE is HP gezakt in de Greenpeace “Guide to Greener Electronics”. Dit overzicht rangschikt PC’s en mobiele merken op hun chemicaliënbeleid en het feitelijke gedrag. HP haalt een 4,7 en zakt van plaats 3 naar 5.
Voor het onderzoek hebben de onderzoekers in maart dit jaar vijf courante modellen van computermerken gekocht. Laptops van Acer, Apple, Dell, Hewlett Packard en Sony zijn onderzocht op gevaarlijke stoffen. Met behulp van onder meer röntgen micro analyse zijn 44 onderdelen getest op aanwezigheid van zware metalen, PVC en broomhoudende brandvertragers. Het gebruik van veel van deze omstreden stoffen is vanaf 1 juli 2006 verboden of beperkt in de Europese richtlijn RoHS (Restriction of Hazardous Substances), vanwege het gevaar voor mens en milieu.
Het onderzoek toonde een waaier aan gevaarlijke stoffen aan, die schadelijk zijn voor de gezondheid en persistent in het milieu. Alle laptops bleken broom te bevatten, vooral de ventilatoren. De laptop van HP rolde bijzonder slecht uit het onderzoek vanwege het stiekeme decaBDE-gebruik, naast andere broomhoudende vlamvertragers. Ook bleek dat de HP als enige laptop,  nog een flinke hoeveelheid lood bevatte, zo’n drie maanden voor deze stof verboden zou worden door de nieuwe Europese wet. De Macbook van Apple bevatte de grootste hoeveelheid van de broomhoudende vlamvertrager TBBPA in de ventilator.  Apple, HP en Acer bleken nog PVC te gebruiken, de anderen niet.
“Van zo’n vernieuwende branche die zich graag groen verklaart, verwacht je heel wat,” concludeert campaigner Bart van Opzeeland van Greenpeace. “Teleurstellend dat ze nog steeds zo veel giftige troep in hun apparaten stoppen!”
De in het onderzoek aangetroffen chemicaliën komen uiteindelijk terecht in het milieu en maken mensen ziek. Jaarlijks worden miljoenen kapotte apparaten geëxporteerd vanuit de Westerse wereld, naar ontwikkelingslanden als India, China en Nigeria. In een eerder onderzoek van Greenpeace naar chemicaliën in de recyclinggebieden van China en India zijn broomhoudende vlamvertragers en lood in grote hoeveelheden teruggevonden. Beide stoffen zijn erg  giftig en schadelijk voor de ontwikkeling van kinderen.
De elektronicabedrijven horen natuurlijk de nieuwe Europese verordening te volgen, maar ze kunnen veel meer in gang zetten. De wet verbiedt en beperkt een aantal schadelijke chemicaliën, maar geeft ruimte aan twijfelachtige stoffen. Greenpeace wil dat de elektronica industrie vergroent door de giftige stoffen uit te faseren, te zorgen dat de apparaten langer meegaan en eenvoudig te recyclen zijn.
De ‘Greenpeace Guide to Greener Electronics' rangschikt producenten van computers en mobiele telefoons op hun globale chemicaliën en recyclingbeleid. De lijst is te bekijken op www.greenpeace.nl/elektronica
HP’s eigen verklaring  over het uitbannen van decaBDE:
http://www.hp.com/hpinfo/ ... /materialuse.html
Het Engelstalige onderzoeksrapport over het onderzoek naar de recyclinggebieden in China en India is te downloaden op: Recyclingelectronicwasteindiachinafull.pdf
Foto: Behring-Chisholm/GP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor