Twee vrouwtjes grauwe kiekendief uit de buurt van Blijham zijn deze zomer op 16 juli voorzien van een satellietzender. Een maand later zijn de vogels vertrokken; naar Duitsland, terwijl een zuidelijker richting werd verwacht! In tegenstelling tot de radiozenders hoeft er niet met een auto en antenne achter deze twee vogels aangereden te worden, maar kunnen ze thuis achter de computer gevolgd worden. Deze zenders zijn geen vervanging van de radiozenderij, omdat ze veel onnauwkeuriger zijn. Waar je een vogel met radiozender binnen een cirkel van 1 à 2 kilometer kunt opsporen is de nauwkeurigheid van de satellietpeilingen hooguit enkele tot tientallen kilometers. De doelstelling is dan ook heel anders: de radiozenders worden gebruikt om home range, habitat gebruik en jachtsucces in kaart te brengen op een vrij kleine schaal.
Satellietzenders geven aan via welke route de kiekendieven Afrika bereiken, of ze tussenstops maken en wat ze tijdens de winter uitspoken. Bewegen ze bijvoorbeeld door Afrika heen of blijven ze in hetzelfde gebied? De zenders hebben een zonnepaneel en kunnen dus jarenlang meegaan. De bedoeling is erachter te komen welke gevolgen migratie heeft voor het voortbestaan van de West-Europese kiekendieven. Welke bedreigingen komen ze in de overwinteringsgebieden tegen? De gevaren kunnen uiteenlopen van jagers op Malta, destructie van belangrijke habitats tot woestijnsprinkhanen in de Sahelzone die vol zitten met giftige pesticides.
Gezenderde kiekendieven wijzen ons de weg
Wat trekvogels buiten de broedtijd doen blijft veelal in raadselen gehuld. Zo is er het grote mysterie in Afrika en kunnen we slechts gissen naar de gevaren die de vogels gedurende hun trek door Europa moeten zien te overwinnen. Allemaal vragen waarop het huidige ringwerk nauwelijks antwoord kan geven. Satelliet-telemetrie is een ultra-moderne techniek, waarmee trekpatronen van vogels met een zender tot in detail te volgen zijn.
Iedereen kan hun reis volgen
Ook het publiek wordt nu in staat gesteld de verrichtingen van de kiekendief-vrouwtjes 'Beatriz' en 'Marion' op de voet te volgen. Komen de beide wijfjes goed het Mediterrane gebied door, hebben ze last van lage druk-gebieden, gaat de oversteek door de immense Sahara naar behoren en wachten ze onverwachte gevaren als ze eenmaal in hun winterkwartieren zijn gearriveerd?