Voor het eerst in Nederland is
een goudjakhals gezien
. Het dier liep op de Veluwe langs een cameraval van Alterra Wageningen UR. Jakhalzen-experts bevestigen dat het inderdaad om een goudjakhals gaat. Tijd voor een kennismaking.
Leefgebied
De goudjakhals komt oorspronkelijk voor in droge streken met wat begroeiing zoals Noord-Afrika, het Midden-Oosten en verder naar het oosten in Thailand. De laatste tientallen jaren is de jakhals bezig aan een opmars in Europa. Ze komen al voor op de Balkan, Griekenland en Turkije. En ze zijn ook al gezien in Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Polen en Tsjechië.
Wat voor een dier is dit?
De goudjakhals is een slanke middelgrote hondachtigen met lange poten. Hij is iets groter dan een vos maar kleiner dan een wolf. Hij heeft grijswitte haren op zijn rug en gelige poten. De oren zijn groot en zijn staart hangt altijd naar beneden.
Het zijn opportunistische eters. Ze jagen voornamelijk op kleine dieren als konijnen, hazen, vogels en vissen. Ook eten ze af en toe plantaardig voedsel zoals vruchten en bloembollen. Tijdens het jagen kunnen ze samenwerken met andere goudjakhalzen, voornamelijk hun partners.
Het zijn dan ook echte familiedieren. Ze zijn monogaam en leven in een groep van vijf tot dertig dieren. Samen zorgen ze voor de jongen. Een alfa-paartje is de baas en zij markeren hun territorium met urine. Voornamelijk in de schemering en nacht zijn ze actief.
Geluk
Wie weet kun je de hondachtige in de toekomst tegen het lijf lopen. Volgens folklore uit India brengt het geluk wanneer je vroeg in de ochtend een goudjakhals hoort huilen. Of wanneer je er een de weg van links ziet oversteken.
Vroege Vogels sprak eerder met Arie Trouwborst, universitair hoofddocent milieurecht aan de Universiteit Tilburg, over de de juridische status van de goudjakhals.
Beluister het fragment.