Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gold Standard-klimaatcompensatie beste volgens VROM

  •  
25-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
WNF_01.jpg
Klimaatcompensatie met het Gold Standard-keurmerk, komt verreweg als beste naar voren uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van VROM. Minister Cramer liet het onderzoek uitvoeren naar aanleiding van Kamervragen over de kwaliteit van verschillende manieren om CO2-uitstoot te compenseren. Het Gold Standard-keurmerk, in 2003 mede opgericht door het Wereld Natuur Fonds (WNF), compenseert de uitstoot van broeikasgas door de productie van schone energie (wind, zon, biomassa) in kleinschalige projecten, voornamelijk in ontwikkelingslanden.
Het onderzoek van minister Cramer richt zich op de zogeheten ‘vrijwillige klimaatcompensatie’ door bedrijven en particulieren die op eigen initiatief kiezen voor het compenseren van hun broeikasgas-uitstoot. Die uitstoot – bijvoorbeeld van een vliegreis – wordt uitgerekend op basis van erkende criteria, waarna voor elke ton CO2 een bedrag wordt betaald (afhankelijk van de marktprijs globaal tussen de 7 en 10 euro). Dat geld wordt geïnvesteerd in door Gold Standard erkende schone-energieprojecten.
Positief effect op omgeving
Minister Cramer van VROM geeft de voorkeur aan de Gold Standard-compensatie op grond van verschillende criteria; de kwaliteit van de controle, betrouwbaarheid en additionaliteit (dat wil zeggen dat het project er anders niet zou zijn geweest, bijvoorbeeld als ontwikkelingshulp). Ook hebben de onderzoekers op verzoek van VROM gekeken naar de lokale duurzaamheid en sociale impact van de compensatie-projecten. Gold Standard-projecten hebben vrijwel altijd een positieve uitwerking op de directe omgeving: gemeenschappen die anders geen toegang hadden tot energie, krijgen die nu wel. Dat betekent verbetering van de levensomstandigheden en de onderwijsmogelijkheden. Het rapport constateert dat alle andere standaarden in meer of mindere mate tekortkomingen vertonen.
Rijk stapt over op Gold Standard
Daarom adviseert Cramer haar collega-ministers om voor alle klimaatcompensatie van de overheid over te schakelen op projecten met het Gold Standard-keurmerk. Al eerder stapte de Tweede Kamer over op Gold Standard voor de compensatie van vliegreizen.
Het Wereld Natuur Fonds vraagt bedrijfspartners waarmee klimaatafspraken worden gemaakt, standaard om compensatie via Gold Standard. Voorbeelden daarvan zijn de afspraken met KLM en BCC.
Zelf makkelijk compenseren
Wie zelf als particulier een (vlieg)reis wil compenseren, kan dat overigens ook gemaakelijk doen via Gold Standard-projecten. Op de website van Oco2 ( www.oco2.nl ) kunt u heel simpel uw eigen CO2-uitstoot compenseren. U krijgt de garantie dat uw compensatie-bijdrage wordt geïnvesteerd in projecten met het Gold Standard-keurmerk, en dat u dus compenseert volgens de hoogste kwaliteitseisen. Overigens ziet het WNF compensatie als een goed middel om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan, maar reductie van CO2 is natuurlijk altijd beter!
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor