Goed broedjaar voor paapje en grauwe klauwier Fochteloërveen
• 20-08-2007
• leestijd 2 minuten
Een aantal bedreigde vogelsoorten heeft het bijzonder goed gedaan in het Fochteloërveen dit voorjaar. Naast het broedsucces van twee kraanvogelparen hebben ook het paapje en de grauwe klauwier een goed broedjaar achter de rug. Deze vogelsoorten profiteren van de door Natuurmonumenten aangelegde randzone rondom het Fochteloërveen. Natuurmonumenten is erg blij met deze ontwikkeling.
Foto: Theo Schuurs
Paapje en grauwe klauwier
Het paapje heeft met tachtig paren in het Fochteloërveen gebroed. Dit is een belangrijk en groot deel van alle broedende paapjes in Nederland! De grauwe klauwier broedt dit jaar voor het eerst met meer dan één broedpaar in het veengebied. Vier broedparen hebben samen voor negentien jongen gezorgd. De grauwe klauwier profiteert van het gevarieerde landschap met grassen, bloemen en struwelen dat zich ontwikkelt op de voormalige akkers naast het veengebied. Het aantal grote insecten, zoals kevers, bijen en hommels, neemt hier toe. Deze dieren vormen de hoofdmoot van het klauwierenmenu, aangevuld met hagedissen, kleine zoogdieren en jonge vogels.
Nat houden
Natuurmonumenten houdt het Fochteloërveen nat. Hierdoor vermindert de hoeveelheid gras, neemt het aantal bomen af en krijgt het veenmos meer kans zich te verspreiden. Langs de randen van het veen is het droger met als gevolg dar er bomen blijven groeien. Hierdoor verdwijnt het open landschap en kunnen kleine zangvogels als paapje en roodborsttapuit geen geschikt broedgebied meer vinden. Daarom verwijdert Natuurmonumenten jaarlijks een deel van die bomen.
Meer grauwe klauwieren
Vrijwilliger Herman Feenstra van inventarisatiebureau ‘De Kraanvogel’ brengt voor Natuurmonumenten de ontwikkelingen van de grauwe klauwier in kaart. Hij verwacht dat de grauwe klauwier in de toekomst met nog meer broedparen in het Fochteloërveen zal gaan broeden, als Natuurmonumenten haar beheer voortzet.
Geniet van open landschap
Niet alleen vogels, ook u kunt genieten van de openheid in het landschap. Er zijn volop fiets- en wandelmogelijkheden. Download gratis de 6 kilometer lange wandeling Levend hoogveen met een buffer eromheen. Of loop een van de uitgezette routes: de rode wandelroute en de Torenroute zijn beide 6 kilometer lang. Onderweg kunt u het on-Nederlandse landschap bewonderen vanachter de vogelkijkhut bij begin fietspad en vanaf de uitkijktoren in Plantsoen bij Ravenswoud.