Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Goed label levert meer op'

  •  
27-06-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
energielabel.jpg
“Ja, een energielabel voor een huis heeft wel degelijk zin”, zegt Jan-Wigle Visser van Nederlands Bureau Waardebepaling Onroerende Zaken (NBWO). Zijn bureau deed onderzoek naar de prijs van een huis sinds de invoering van het energielabel woningen op 1 januari.  De conclusies; goed geïsoleerde huizen met gunstig label leveren bij verkoop meer op dan een huis dat energie verspilt. De koopsom kan wel 30 procent hoger liggen.
NBWO onderzocht de verkoopprijs van 4.000 woningen die dit jaar zijn verkocht. Via het Kadaster, dat alle verkopen bijhoudt, keken ze naar de energielabels bij verkoop. Een A-label betekent een goed geïsoleerd huis, een huis met een G-label verspilt energie. NBWO vergeleek de prijs van de gelabelde woningen met een de gemiddelde prijs van een vergelijkbare woning zonder label.
Energiemaatregelen
“30 Procent prijsverschil geldt voor een appartement en een hoekwoning”, zegt Visser. Hoe beter de isolatie, hoe hoger de prijs en omgekeerd. Hij vermoedt dat veel kopers van een woning oog hebben voor energiemaatregelen. “Woningen met een hoger label hebben groot onderhoud gehad”, zegt hij. “Je ziet dat in wijken uit de jaren 30 of 60. Als een woning is verkocht staat er gelijk een container voor de deur. Er gaat verbouwd worden.”
De Vereniging Eigen Huis (VEH) zegt dat het energielabel nog helemaal geen invloed heeft op de prijs van een huis. “Wij geloven er niks van”, zegt woordvoerder Hans de la Porte. “Oorzaak en gevolg zijn door elkaar gehaald.” Volgens VEH brengt vooral een goed onderhouden huis meer op en krijgt dat ook een beter label. De la Porte is het wel eens met NBWO dat bij een verbouwing meteen het dak en de spouwmuur worden geïsoleerd. “Er komen ook dubbel glas en een HR-ketel.”
Uitvoering
De Vereniging vindt het energielabel en energiebesparing uitstekend, maar is niet tevreden over de uitvoering van de wet. In het begin raadde VEH zelfs het gebruik van het label af. Inmiddels krijgen leden het advies goed op te letten bij de aanschaf van een energielabel en eventueel een klacht in te dienen als ze de uitslag van het onderzoek niet vertrouwen.
Het onderzoek van NBWO is geen definitief oordeel over het energielabel woningen, benadrukt Visser. “Zodra het energielabel nog meer is ingeburgerd zal NBWO het een vast onderdeel maken van de waardebepaling van huizen om die daarmee nog nauwkeuriger te maken.” Visser ziet het aantal energielabels toenemen. “Van 5 procent in januari tot 14 procent in april.”

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor