Goed jaar voor zeldzame plant riviertandzaad
• 02-10-2017
• leestijd 1 minuten
© Riviertandzaad, fotograaf: walram
Door lage waterstanden aan de Rijn en in de uiterwaarden had de riviertandzaad dit jaar een topjaar. De plant houdt van modderige, kale bodems. Dit jaar waren de omstandigheden ideaal voor de soort. Riviertandzaad komt pas kort voor in Nederland.
Waterstand relatief laag
In 1989 werd de plant voor het eerst ontdekt op de Ewijkse Plaat, ten westen van Nijmegen. Via de Rijn is de soort ons land binnengekomen. Sindsdien is het aantal waarnemingen flink gestegen. Het hele jaar was de waterstand relatief laag, dit zorgde ervoor dat veel plassen in de uiterwaarden opdroogden. De plant profiteerde volop van de situatie door in de warme zomermaanden massaal te kiemen.
Tienduizenden riviertandzaadjes
De aanwezigheid van riviertandzaad langs de Oude Waal bij Nijmegen is het opvallendst. De rivier viel in de loop van de zomer steeds verder droog en de riviertandzaad sloeg zijn slag. In de zomer kiemden er tienduizenden, misschien wel honderduizenden, riviertandzaadjes op de drooggevallen oevers.
Soorten profiteren
Naast riviertandzaad profiteren ook andere soorten van de zogenoemde slikvlaktes, zoals klein vlooienkruid, slijkgroen en bruin cypergras. De drooggevallen plassen, zoals bij de Oude Waal, zijn nu weer een beetje gevuld met regenwater en trekken bijzondere steltlopers en andere vogels aan.