Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Goed jaar voor de grote karekiet

  •  
02-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
533 keer bekeken
  •  
Grote plaat

Grote karekiet

© Fotograaf Ronald Noppert

Het gaat wat beter met de zeer zeldzame grote karekiet, constateert Vogelbescherming Nederland. De grote karekiet is een van de zeldzaamste broedvogels in Nederland. In 2023 is het aantal territoria van de vogel met ongeveer 10 procent toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor, is volgens de vogelbeschermers uit onderzoek gebleken.

Bescherming

Vogelbescherming Nederland is in 2015 begonnen met een beschermingsprogramma voor de grote karekiet. De vogel leeft en broedt in rietkragen aan open water, vooral in de Noordelijke Randmeren en de Oostelijke Vechtplassen. Dit leefgebied verdween snel doordat de grote aantallen grauwe ganzen en ook andere watervogels de rietkragen wegvraten.

Het plaatsen van rasters in het riet blijkt te helpen tegen de vraat van de ganzen. Binnen twee tot drie jaar keerden de karekieten terug. Dit jaar zullen meer rasters worden geplaatst.

Broedparen

Ongeveer 60 procent van de karekieten heeft gebroed in afgeschermde rietkragen, aldus de Vogelbescherming. Gemiddeld vlogen twee tot drie jongen uit. Als het succes van het beschermingsprogramma aanhoudt, zijn er in 2030 naar verwachting weer zo'n honderd broedende paartjes in de Noordelijke Randmeren en de Oostelijke Vechtplassen. Ook buiten die gebieden zijn weer wat broedplekken gevonden.

Grote karekiet op TV

Vroege Vogels TV was in 2023 bij het Zwarte Meer. Aan de zuidelijke oevers van het Zwarte Meer is 300 hectare rietmoeras verbeterd.  En dat is goed nieuws voor de grote karekiet die er weer zijn nesten in kan maken.  

Bron: ANP | Vogelbescherming

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.