Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gifvrije aardappels

  •  
20-02-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Veel van ons fruit en groente is tijdens de groei bespoten met gif. Maar als het aan Henk Schouten van de Wageningen Universiteit ligt is het in de toekomst niet meer nodig door Cisgenese , volgens hem een veilige en milieuvriendelijke vorm van genetische manipulatie. Greenpeace is tegen Cisgenese en vindt het niets meer of minder dan klooien met voedsel.
 
De discussie over gentech, of genetisch gemanipuleerd (genetisch gemodificeerd) voedsel is in Nederland altijd beladen. Greenpeace vindt het gevaarlijk voor mens en milieu. Maar volgens Schouten is gentech wel veilig . Hij ontwikkelde de Cisgenese, een techniek waarmee gewassen genetisch worden gemanipuleerd met gewas-eigen genen. Het is daarmee anders dan het veelgebruikte en ook zeer omstreden transgenese waarbij gewasvreemde genen worden gebruikt.
Met Cisgenese probeert Schouten nu aardappels te kweken die bestand zijn tegen de aardappelziekte en appels die bestand zijn tegen schurft, zonder dat hiervoor gif nodig is.
En dat gaat veel schelen. Alleen nu al gebruiken we in Nederland 1400 ton per jaar aan gif om de aardappel te beschermen, ongeveer de helft van al het gebruikte landbouwgif.
Henk Schouten verwacht dat over zes jaar de eerste onbespoten aardappels op tafel staan. In 2012 wil hij de eerste gifvrije appels op de Floriade presenteren.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor