Gierzwaluw terug op Koninginnedag
• 29-04-2005
• leestijd 3 minuten
De gierzwaluw zie ik het liefst niet voor of na maar óp Koninginnedag. Dat maakt zo’n eerste waarneming toch nog een beetje feestelijker voor mij. Zoals de grutto voor mij het signaal is voor de lente is zo is de gierzwaluw dat voor mij voor de zomer. Samen met verslaggever Joost Huijsing ga ik op pad. Joost is zelf ook een echte gierzwaluwfan. Hij heeft zelfs een nestkast onder zijn dakgoot hangen met een videocamera erin. Terwijl we op weg zijn naar Wageningen meldt zijn vrouw dat zojuist, om 9.33 uur de eerste gierzwaluw is gearriveerd en prompt in het nest is gaan zitten! Fantastisch! We gaan op bezoek bij onderzoeker David Lentink. Deze man weet niet alleen alles van aërodynamica van vliegtuigen maar ook van vogels. Hij heeft een speciale windtunnel gebouwd waar hij proeven doet met echte gierzwaluwvleugels, afkomstig van gestorven asielvogels. We zien dat deze lange slank vleugels een geweldig stijgvermogen hebben en bijna geen weerstand. Met zulke vleugels zou ik ook wel in de lucht kunnen slapen! Luister zondag naar Vroege Vogels of, als u het gemist heeft, ga dan nog even naar de Vroege Vogel site en luister het af, want het is een spannend verhaal dat u niet mag missen.
Gierzwaluw is supervogel
Er zijn vogels die zich eigenlijk geen vogel zouden mogen noemen. Ze leggen eieren en hebben veren maar daar houdt het dan ook op. Struisvogels, emu’s, kiwi’s en destijds de dodo zijn geen vogels maar loopvogels.. Echte vogels kunnen vliegen en als dat zo is dan is de gierzwaluw een supervogel. Een jonge gierzwaluw die uitvliegt zet in de vier jaren die daar op volgen geen poot meer op de grond. Bijna anderhalf duizend dagen van 24 uur non stop in de lucht betekent meer dan 35000 vlieguren, een aantal waarop menige KLM gezagvoerder jaloers op zou zijn. Pas na vier jaar zijn ze volwassen en zetten ze een poot aan land en dat is dan altijd in het nest onder de dakpannen of in een muurspleet. Lopen kunnen ze niet echt, een beetje kruipen maar vliegen des te beter.
Gierzwaluw is een Europeaan
Gierzwaluwen leveren prestaties die onze stoutste fantasie te boven gaan. Bij slecht weer gaan onze gierzwaluwen even naar Londen of Parijs om daar een voedselbal, die bestaat uit honderden aan elkaar geklitte vliegjes, te verzamelen. Daarna vliegen ze weer terug naar huis. De jongen kunnen wel bijna veertien dagen overbruggen doordat ze tijdens de depressies in een soort coma raken. Temperatuur en hartslag gaan omlaag van 38 graden naar 21 en als je ze oppakt lijken ze wel dood. Maar als de zon gaat schijnen herleven ze en na een voedering zijn ze weer helemaal boven jan! Het is de moeite waard om in verschillende vogelboeken wat meer te lezen over deze bijzondere vogel want u valt dan van de ene verbazing in de andere.