De Gewone Mossel (
Mytilus edulis
) komt veel voor langs de Nederlandse kust. Ze hebben een harde en dunne schelp om zich te verdedigen tegen vijanden. De schelp is lange en asymetrisch. De buitenkant van de schelp is meestal blauwzwart, maar kan bij jonge mosselen ook doorzichtig geel zijn. De binnenkant van de schelp is met parelmoer bekleed.
De mossel legt in de lente miljoenen eieren. De larven zweven door het water en leven in eerste instantie van plakton. Ze gaan op zoek naar een geschikte plek om zich te vestigen. Mosselen hebben een stevige ondergrond nodig. Dit kan een rostblok, dijk, paal of wrak zijn. Ook andere mosselen vormen een stevig houvast. Doordat de mosselen aan elkaar kleven, onstaan grote mosselbanken. Doordat op de oude, verlaten mosselbanken nieuwe mosselen zich vestigen, worden deze mosselbanken ook wel het koraal van het wad genoemd.
Mosselen hechten zich aan de ondergrond met zogenaamde byssusdraden. De mossel scheidt een straaltje vloeistof uit die, zodra het in contact met water komt, hard wordt en een stevige hechtdraad vormt. De mossel is, in tegenstelling tot de oester, in staat om de draden weer te absorberen en te verhuizen naar een geschiktere plek. Mosselen hebben invloed op het slikgehalte van de wadbodem. Zij bundelen zeer fijne slikdeeltjes in hun uitwerpselen, en leggen het fijne slik dus vast in de buurt van de mosselbanken.
Mosselen hebben ondanks hun schelp toch een aantal vijanden. De scholekster verbrijzelt de mossel met gemak of valt aan als de schelp open staat. De zeester kan met zijn zuignappen een schelp opentrekken en spuit dan vervolgens maagzuur naar binnen. Hier kan de mossel niet tegen vechten. Een derde vijand is de tepelhoorn, een vleesetende slak. Dit diertje boort een gaatje in de schelp en zuigt dan de inhoud leeg. Verder zijn de eidereenden en zee-eenden liefhebbers van de mossel. En natuurlijk vormt de mens een grote bedreiging. Door overbevissing zijn sommige mosselbanken helemaal weggevist. Omdat eenmaal weggeviste mosselbanken zich zeer moeilijk weer herstellen, hebben sommige wetenschappers voorgesteld om zelf schelpenbollen aan te leggen waar de mosselpopulatie zich kan herstellen.