Vroege Vogels

Gewone kameleonspin vangt prooi | Zelf Geschoten

  •  
16-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
182 keer bekeken
  •  

Karin Dassink komt een spannende situatie tegen: de gewone kameleonspin overmeestert een kleine rode weekschildkever.

De gewone kameleonspin weeft geen web, maar is een afwachtende jager. Urenlang zit de spin roerloos te wachten tot een prooi dicht genoeg genaderd is. Dan slaat hij toe! De kameleonspin injecteert gif in de prooi. Vervolgens zuigt de spin de prooi leeg zodat er na de maaltijd alleen nog een leeg omhulsel overblijft.

Camouflage

Waarom heet de gewone kameleonspin zo? Net als een kameleon, kan deze spin van kleur veranderen. Het duurt soms enkele dagen tot ze de kleur aannemen van de bloem waar ze op zitten. De camouflage handig om zich te verstoppen van vogels. Insecten zullen er niet zo gauw intrappen, omdat de meeste insecten geen kleuren zien. Maar dat is toch niet nodig, aangezien insecten de roerloze spin meestal toch niet opmerken.

De kleine rode weekschildkever is de meest algemeen voorkomende weekschildkever, ook wel soldaatjes genoemd. Je vindt ze vaak op schermbloemigen, zoals fluitenkruid en berenklauw.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.