Gewonde neushoorn en kalf weer op de been
• 26-09-2008
• leestijd 2 minuten
Natuurbeschermers in Zimbabwe hebben op dinsdag 16 september een zwarte vrouwtjesneushoorn met haar kalf weer vrijgelaten in de natuur, nadat ze beide drieëneenhalve week in een omheind terrein intensief waren verzorgd, omdat gevreesd werd voor hun leven.
De moederneushoorn was neergeschoten door stropers en hierdoor gewond geraakt aan haar schouder. Het pas twee maanden oude kalfje was uitgeput, omdat de moeder door de stress van de verwonding onvoldoende melk produceerde.
Moeder en jong waren aangetroffen in de Bubye River Conservancy, een gebied waar het Wereld Natuur Fonds (WNF) onder moeilijke omstandigheden werkt aan het beschermen van neushoorns; in dit gebied leven 120 zwarte neushoorns en 40 witte. (In Zimbabwe leven in totaal 500 zwarte en 300 witte neushoorns).
De laatste jaren zijn er steeds vaker berichten over stroperij van neushoorns in het instabiele Zimbabwe. De dieren worden gedood voor hun hoorn door goed georganiseerde stropersbendes. In Azië levert de hoorn veel geld op, omdat men denkt dat hoorn een koortsverlagende werking heeft.
Het Wereld Natuur Fonds is bang dat de successen die de laatste jaren in neushoornprojecten in Zimbabwe zijn bereikt, in gevaar komen door gebrek aan opsporing en vervolging van de stropers.
“Tot nu toe hebben we altijd goed samengewerkt met de parkmanagers en autoriteiten, maar we zien dat de problemen met stroperij toenemen. Onlangs nog werden vier stropers zomaar vrijgelaten”, aldus een woordvoerder van WNF. “We zijn zeer bezorgd en dringen aan op een betere handhaving van de wet”. Er leven op de wereld vijf neushoornsoorten. De zwarte en de witte neushoorn leven in Afrika. Daarvan is de zwarte neushoorn – herkenbaar aan de puntige bovenlip) met nog circa 4000 exemplaren het meest bedreigd.