Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gevonden jonge wolf uit Uddel gestorven aan geelzucht

  •    •  
23-02-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
202 keer bekeken
  •  
wolf_OttoJelsma

Wolf

© Otto Jelsma

De jonge wolf die in november 2023 dood gevonden werd in een modderpoel in het Gelderse Uddel, blijkt gestorven te zijn aan geelzucht. Dat komt naar voren uit een onderzoek van de Wageningen Universiteit en het nationale wildziektencentrum Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) in Utrecht.

Geïnfecteerd met bacterie

Het dier had een infectie opgelopen door de bacterie; Staphylococcus pseudintermedius. Veel hondachtigen dragen de bacterie bij zich, maar de kans dat een gezond dier zoek wordt is heel klein. De jonge wolf was al erg vermagerd en verzwakt, waardoor de onderzoekers denken dat het dier al langer in een slechte conditie was. Bij sectie op de wolf bleek dat hij geelzucht had. Hoe de wolf in de modderpoel terecht kwam is niet bekend. Wel dat het dier niet meer uit de modderpoel kon komen en daarin overleden is.

Nieuwe wolf

Naast dat dit de eerste keer is dat geelzucht bij een Nederlandse wolf geconstateerd werd. Is deze wolf nog niet bekend in Nederland blijkt uit DNA-onderzoek. Waarschijnlijk was het dier een nakomeling van de wolvenroedel die op de Noord-Veluwe leeft. Het is niet bekend of meer wolven uit deze roedel ziek zijn.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.