Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gevlekte scheerling, tureluur, Merijn Tinga en alle overige onderwerpen

  •    •  
30-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
820 keer bekeken
  •  
Tureluur J45(Gien) met radiozender Normerpolder, Wieringen

Tureluur J45(Gien) met radiozender Normerpolder, Wieringen

© Wim Tijsen

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 2 juli 2023. Luister op de volgende startpunten:
11:10 - Wielrennen en vogelen
1:10:20 - Kikkervisjes herkennen
1:20:00 - Surfen voor statiegeld
2:20:55 - Gevlekte Scheerling
2:31:10 - Zenderonderzoek Tureluur
2:41:25 - Geen landbouwakkoord, wat wel?

Zenderonderzoek Tureluur

Ze zijn ongeveer net zo groot als de merel, hebben feloranje poten en zijn zó geëmancipeerd dat man en vrouw de opvoedtaken van hun kroost eerlijk verdelen: we hebben het over de tureluur. Terwijl één ouder op het nest zit, trekt de ander naar het wad om te eten. Maar hoe werkt dat opvoedschema dan precies? En waar op het wad vinden ze hun maaltijd? Dit jaar is er een nieuw zenderonderzoek gestart, om deze vragen te onderzoeken. Verslaggever Pleun Aarts is in de Normerpolder bij Wieringen, waar ze de onderzoekers spreekt.

IMG_9474

Wim Tijsen (RUG) en Allert Bijleveld (NIOZ)

© Pleun Aarts

Filosofendoder rukt op langs snelweg

De dodelijk giftige gevlekte scheerling wordt steeds vaker gezien. De plant, die bekend is van de gifbeker van Socrates, breidt zich vooral uit langs snelwegen. Verslaggever Gert Elbertsen zoekt met Stef van Walsum naar deze 'filosofendoder'. 

Stoomcursus kikkervisjes herkennen

Alle kikkervisjes lijken op elkaar, tenminste op het eerste gezicht. Wie ze goed bekijkt ziet subtiele verschillen tussen de diverse soorten. Ecoloog en natuurfotograaf Paul van Hoof zette alle verschillen op een rijtje in de 'Fotoveldgids amfibieën'. Verslaggever Gert Elbertsen krijgt van hem een stoomcursus kikkervisjes herkennen.

Geen landbouwakkoord, wat wel?

Demonstrerende boeren, een verhit debat in de Tweede Kamer en een boze minister. Dat schetst wel zo'n beetje hoe het er donderdag aan toeging in Den Haag. Bij het debat over het landbouwakkoord ging het vooral over de vraag hoe het heeft kunnen mislukken. Boerenorganisatie LTO Nederland trok vorige week de stekker uit de onderhandelingen. Minister Piet Adema van Landbouw wil in september met een plan komen over de toekomst van de landbouw en zegt in gesprek te blijven met de boeren. Maar is dat slim? We praten er zondag over in Vroege Vogels.

koeienindewei

Koeien in het weiland

© Fotograaf Jeanet1

Surfen voor statiegeld

In Nederland zit sinds 1 april statiegeld op blikjes. En al eerder was dat zo voor kleine plastic flesjes. Maar in Groot-Brittannië is dat nog niet zo. En daarom reist Merijn Tinga, alias de Plastic Soup surfer, naar Londen om te pleiten voor statiegeld op flesjes en blikjes. Op zijn surfplank, gemaakt van gerecyclede materialen, schimmeldraden en zwerfflesjes uit de rivier de Theems. Tinga is twee weken geleden vertrokken vanuit de Noorse hoofdstad Oslo. Omdat veel Engels plastic juist in Noorwegen aanspoelt. We bellen hem zondag.

Merijn Tinga Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga Plastic Soup Surfer

© Merijn Tinga

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.