Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gevlekte aronskelk

  •  
24-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
225 keer bekeken
  •  
Deze week zoomen we in op een plant met een bijzondere bloeiwijze: de gevlekte aronskelk. Als deze bloeit, kun je dat namelijk niet zien, maar wel voelen.
De bloemen van de gevlekte aronskelk kun je niet zien, omdat ze omsloten zijn door de bloeischede, en daardoor zie je dus niet of de plant in bloei staat. Maar tijdens de bloei produceert de plant wel warmte. De aronskelk die wij filmden, werd van binnen 30 graden, terwijl de buitentemperatuur maar zes graden was. Hoe kan dat?
De gevlekte aronskelk is afhankelijk van vrouwelijke motmugjes voor kruisbestuiving. Die mugjes leggen hun eieren in het voorjaar in koemest. De gevlekte aronskelk produceert koemest-geurstoffen om de vrouwelijke motmugjes te lokken. En bij het produceren van die geurstoffen komt warmte vrij.
Maar het wordt nog gekker. De koemestlucht is slechts het begin van een ingenieuze insectenval. De mugjes proberen te landen op de binnenkant van de bloeischede, maar de pootjes krijgen door een speciale geoliede microstructuur geen grip en de muggen glijden naar beneden. Door de vorm van de bloem kunnen de insecten er niet meer uit en zitten gevangen bij de bloemen. Dit duurt de hele nacht; zo is de aronskelk er zeker van dat er ook bestuiving plaatsvindt. 's Ochtends zijn de bloemen verwelkt en opent er zich een weg naar buiten. Dan kunnen de motmugjes naar buiten klimmen.  
Met dank aan: Baudewijn Odé, FLORON
Figuur: Ruud Beringen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor