Tariq Stark van RAVON roept de hulp in bij onderzoek naar een gevaarlijke amfibieparasiet in Nederland. Deze eencellige parasiet draagt de ingewikkelde naam Amphibiocystidium en is uiteindelijk dodelijk voor salamanders en kikkers.
Onderzoek
RAVON doet dit jaar onderzoek naar deze zeldzame ziekte die steeds vaker de kop opsteekt. Over het effect van Amphibibiocystidium op onze inheemse amfibie soorten is nog te weinig bekend en om dit te kunnen onderzoeken hebben ze de hulp nodig van waarnemers in het veld. Deze waarnemingen kunnen bijdragen aan een goed beeld van de verspreiding van deze ziekte, welke amfibieën geïnfecteerd raken en op welke manier dit gebeurt.
Herkenning
De ziekte kan zich uitwendig manifesteren als blaasjes. Deze blaasjes zijn doorgaans wittig tot doorzichtig, meestal kleiner dan 1 centimeter en kunnen op het gehele lichaam voorkomen. De blaasjes zien er verschillend uit bij de verschillende soorten. Zo hebben geïnfecteerde bruine kikkers ronde blaasjes en groene kikkers blaasjes met een “X” of “Y” vorm. De blaasjes bij salamanders zijn eveneens rond.
Vroege Vogels gaat samen met het amfibieënstel Tariq Stark en Carlijn Laurijssens van RAVON op zoek naar zieke dieren in Twente.
Meldingen van de ziekte kunnen doorgegeven worden via
mail
en/of via
RAVON
. Voor meer informatie over de ziekte download de pdf.
Klik hier