Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Gevaarlijke medicijnresten

  •  
05-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
IMG_20160204_160454520.jpg

© Tania Fernandes en Ellen van Donk van het NIOO Alternatieve waterzuivering met algen. De ecosystemen om mee te testen.

In ons oppervlaktewater bevinden zich kleine concentraties medicijnresten die gevaarlijk zijn voor de communicatie tussen organismen in het water.
Medicijnresten in oppervlakte- en drinkwater
Mensen nemen veel medicatie tot zich zoals de pil, antidepressiva of simpelweg een paracetamol tegen de hoofdpijn. Veel van deze medicatie wordt helaas niet volledig opgenomen door het lichaam en belandt via onze plas en poep in het rioolwater. En deze medicijnresten breken uit zichzelf vaak erg langzaam af en de rioolwaterzuivering krijgt ze er niet goed uit.
Daarbij draagt ook de veeteelt bij aan dit probleem door de antibiotica die de dieren toegediend krijgen. Ook deze medicijnresten belanden in het water. Dit heeft enorme gevolgen voor het ecosysteem in het oppervlaktewater
Effecten
De resten van geneesmiddelen zetten in het water de chemische communicatie op zijn kop. Onderwater wordt er heel wat 'afgekletst' zegt Ellen van Donk, aquatisch ecoloog bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). Hiermee bedoelt ze de chemische communicatie die plaatsvindt tussen organismen. Denk aan het vinden van voedsel of een partner, en het ontwijken van vijanden. 
Een ander effect kan ook zijn dat algen minder eetbaar worden, met hongerige watervlooien en vissen tot gevolg. Of waterdieren die ongewild van geslacht veranderen. Maar ook vissen op trektocht die hun paaiplaats niet goed kunnen vinden. 
Oplossingen
Een internationaal team onder leiding van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) maakt nu de urgentie duidelijk voor betere afvalwaterzuivering. De oplossing voor dit probleem schuilt in een betere waterzuivering, al dan niet samen met een betere afstemming van medicijngebruik op het lichaam. Medicijnen kunnen bijvoorbeeld ook biologisch afbreekbaar gemaakt worden.
Bij het NIOO experimenteren ze momenteel met een alternatieve waterzuivering, waarbij micro-organismen en algen gebruikt worden en ze onderzoeken de effecten van de resten van medicijnen op het ecosysteem. 
Meer informatie .
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.