Gevaar van luchtvervuiling onderschat
• 21-06-2006
• leestijd 1 minuten
Nederlanders onderschatten het gevaar van fijnstof. Jaarlijks overlijden ongeveer twintigduizend mensen door blootstelling aan de minuscule deeltjes zandkorrels en roet, maar ook stukjes afgesleten autoband of wegdek. Dat zeggen deskundigen maandag in het Algemeen Dagblad.
De deskundigen vinden dat de overheid onevenredig veel aandacht besteedt aan de economische gevolgen. De overheid let volgens Fred Woudenberg van de GGD Amsterdam vooral op de Europese eisen voor uitstoot. "Normfetisjisme", zegt hij in het dagblad. Bouwplannen gaan volgens hem weer door als de vervuiling net onder de norm is. "Maar de lucht is dan bijna net zo ongezond."
Staatssecretaris van Milieu Pieter van Geel (CDA) erkent in het dagblad dat de gevolgen van fijnstof 'desastreus' zijn. Het kabinet neemt daarom maatregelen en legt negenhonderd miljoen euro opzij voor het milieu. Volgens een deskundige in het dagblad is dat 'veel te weinig'. Iris Hiemstra van het Astmafonds vraagt zich af waarom er geen campagne is die op de gevaren wijst. "De vervuiling neemt af, maar we moeten durven zeggen dat de Nederlandse lucht de vuilste van Europa is."