Ringstaartmaki's hebben geen echo-apparatuur tot hun beschikking tijdens de zwangerschap. Toch weten ze altijd of zwangere soortgenoten in verwachting zijn van een jongetje of een meisje; dat kunnen ze namelijk ruiken.
Primeur
Onderzoekers van Duke University ontdekten de primeur. De ringstaartmaki is het eerste dier waarvan nu bekend is dat ze kunnen ruiken welk geslacht de zwangere vrouwtjes in hun baarmoeder hebben.
Eenvoudige geur
Door twaalf vrouwtjes te bestuderen, en hun geur te analyseren kwamen de onderzoekers tot de ontdekking. Zwangere vrouwtjes hebben rondom de geslachtsdelen een eenvoudigere geur dan niet-zwangere vrouwtjes. Die geur werd nog eenvoudiger als de mama-maki in verwachting was van een jongetje.
Hormonen
De geur werd geanalyseerd op het aantal componenten dat te vinden was in de proefmonsters. Dat aantal wordt weer bepaald door de concentratie hormonen in het bloed. Verder onderzoek moet uitwijzen of de geur voor jongetjes zo eenvoudig is omdat de zwangerschap dan meer energie kost, en dus meer stoffen elders nodig zijn dan in de geur.